Criza le-a injumatatit veniturile avocatilor
Traim vremuri atat de tulburi, incat si romanii cu meserii banoase se plang. Sute de avocati au ajuns la fundul sacului, dar nu pentru ca n-ar avea clienti, ci pentru ca oamenii nu mai au cum sa le achite onorariile.
Astfel, se inchid tot mai multe cabinete, iar aparatorii care au ramas inca pe piata sunt nevoiti sa-si reduca onorariile.
Cine ar fi crezut? Numarul proceselor creste de la o luna la alta, iar avocatii se plang ca ei saracesc.
"La un caz de furt calificat, un proces mediu cu toate fazele urmarire penala, fond, apel si recurs, in jur de un an si jumatate, un onorariu obisnuit era de 7.000-8.000 de euro. Acum s-a redus la jumatate. Se simte ca oamenii nu mai au bani", a spus Radu Enache, avocat.
Avocatii nu isi mai incaseaza in intregime onorariile in multe cazuri, fiind obligati sa isi dea in judecata clientii.
"Avem 935 de avocati dintr-un total de 8900 din Baroul Bucuresti care au avut curajul sa declare ca cel putin intr-o luna nu au realizat niciun venit", a precizat avocatul Florin Norocel Petrosel, presedintele Casei de Asigurari a Avocatilor.
Si decanul Baroului Bucuresti, Ion Ilie Iordachescu, spune ca la nivel de Capitala, cam 70% dintre avocatii activi au un venit lunar sub venitul mediu pe economia nationala.
Sunt probleme si la marile case de avocatura, chiar daca incaseaza anual zeci de milioane de euro.
Lunar, un aparator trebuie sa plateasca 10% din veniturile declarate catre Barou si Casa de Asigurari a Avocatilor. Stie ca nu va primi niciodata ajutor de somaj daca nu are clienti, dar spera ca macar dupa 35 de ani de munca sa ia lunar cam 1500 de euro pensie.