Romanii isi vand sangele ca sa iasa din criza. 60 de lei pentru 0,5 litri

09-07-2010 00:00


Aceasta criza economica prin care trecem a invins criza de sange de care ni se plangeau atat de des reprezentantii centrelor de transfuzii din Romania.

Acum spun ca nu mai au angajati suficienti si materiale sanitare indeajuns pentru toti cei care le trec pragul zi de zi. Cam 250, daca luam cazul Bucurestiului.

Foarte multi dintre ei, deveniti someri de curand, spun cinstit: o fac numai si numai pentru cei 60 de lei primiti pe langa reducerea la transportul in comun.

De cand au fost disponibilizati, oamenii se descurca tare greu cu banii. Doneaza sange asa ca pot merge la piata cu cele sase bonuri de masa primite. Pasteaza patru, cumpara de doua. Ajung pentru 500 de grame de carne tocata, pentru cativa ardei umpluti, o bucata de branza si trei iaurturi.

Nu oricine poate deveni donator. Cerintele sunt: sa fii sanatos, sa ai intre 18 si 60 de ani si sa nu faci mai mult de trei transfuzii intr-un an daca esti femeie, sau patru daca esti barbat. Numarul mare de donatori din ultimul timp, dublu fata de situatia din 2008, de exemplu, i-a surprins pe medici.

Centrele de transfuzii au devenit extrem de aglomerate in intreaga tara. Reprezentantii celui din Alba spun ca acum umplu 100 de pungi in plus fata de cate numarau in primele trei luni ale anului. 30% dintre donatori tocmai s-au inscris in registru.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO