Criza ii obliga pe romani sa renunte la scoala de soferi
La ce-i bun un carnet de sofer daca nu-ti permiti si o masina? Asta isi spun tot mai multi romani, care renunta la ideea deplasarii pe patru roti si implicit la sofat, din cauza crizei. Scolile de soferi isi inchid portile sau reduc drastic activitatea.
Asa ca instructorilor nu le ramane decat sa-si caute in alte parti de lucru, pentru a supravietui.
Cea mai mare scoala de soferi din Brasov a vandut jumatate din masinile cu care lucra si a dat afara instructori.
Gabi Oprea, de pilda, este instructor auto, dar se descurca din ce in ce mai greu. A hotarat sa plece din tara sa-si caute de lucru. Ca el, au facut si alti colegi ai sai care au ajuns in Canada, Statele Unite, Germania, Italia sau Spania, in ciuda faptului ca au fost nevoiti sa-si lase familiile in Romania.
In 2008, au fost peste 800.000 de examinati la scolile de soferi, in timp ce in 2010 numarul lor a scazut la jumatate.
In Brasov, de exemplu, zece scoli de soferi s-au desfiintat. Toate astea, pentru ca oamenii nu-si mai permit o masina, carburant pentru ea si nici chiar cursurile scolii de soferi.
Pentru a obtine permisul de conducere ai nevoie de minim 1.000 de lei: circa 800 de lei costa scoala si inca 200, obtinerea actelor si a certificatelor medicale. Dintre cei care pun la bataie banii si se pregatesc, doar 37% iau carnetul de sofer. Asadar, investitia e una riscanta.