Criza din sanatate se adanceste. Medicii refuza sa mai imbrace halatul alb pentru o leafa de mizerie

30-09-2012 18:47


Sistemul sanitar romanesc sufera tot mai rau din lipsa de personal. Degeaba s-au deblocat posturile, iar managerii de spitale organizeaza concursuri pentru medici, asistente si infirmiere.

Nimeni nu mai este interesat sa imbrace halatul alb pentru o leafa de mizerie. Si, pentru ca agonia sa fie profunda, putinii specialisti pe care inca ii avem isi cauta de lucru in strainatate.

La Brasov, patru din cei sase medici oncologi au plecat la o clinica privata. Cum directorul spitalului judetean nu a gasit inlocuitori, sectia in care li se facea bolnavilor de cancer cobaltoterapie a fost desfiintata.

Printre cei care au de suferit este si un tanar de 33 de ani cu o tumoare la creier. Mama lui este diperata.

Si serviciul de ambulanta din Sibiu cauta medici si asistente.

In tot acest timp, specialistii romani isi fac bagajele pentru strainatate. Vitalie Lisnic, medic dermatolog la ambulatoriul Spitalului Orasenesc din Beius, a primit o oferta de nerefuzat din Suedia.

Si la cel mai mare spital din Moldova, Sf. Spiridon din Iasi, au fost scoase la concurs 37 de posturi de medici, cei mai multi anestezisti.

In Romania, salariul unui anestezist debutant ajunge la 1.500 de lei, in vreme ce in Vestul Europei ar castiga cel putin 1.500 de euro.

In fata unui numar atat de mic de candidati pentru posturile din sanatate, managerii spitalelor au coborat stacheta. Nu mai au pretentia la nota minima 7 la concurs. Accepta si cu 5.

VIDEO PROTVPLUS.RO