Criză de judecători în Prahova. Un magistrat ajunge să lucreze și cu 1000 de dosare

Dată publicare: 04-02-2018 18:09
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Sunt prea puțini judecători și prea multe dosare de soluționat la Tribunalul Prahova. Din această cauză, în fiecare an unui singur magistrat îi pot fi repartizate peste 1000 de dosare, dublul mediei naționale.

În aceste condiții, cei care ajung în instanță trebuie să se înarmeze cu răbdare, dacă autoritățile nu-și dau silința să mai angajeze judecători.

La Tribunalul Prahova sunt dosare de judecat care au și zeci de volume. Recordul este deținut de o cauză cu peste 1.600 de volume.

Gabriela Niculaie, grefier arhivar șef: ”10 -12 ore se sta la serviciu. Peste program. Deoarece nu cuprindem toate sarcinile în timpul programului de 8 ore.''

Așa că oamenii care apelează la instanță trebuie să aștepte luni bune sau poate chiar ani sentința.

Vasile Covrig, de pildă, le cere judecătorilor să îi recalculeze pensia, dar nu are speranțe că va primi curând un răspuns.

Vasile Covrig: ”Vii și te ține prin tribunal perioada mare de timp. Ce înseamnă perioada mare? Te amână de 5-6 ori ca să îți dea o sentința, din iunie am fost în octombrie, decembrie și acum în februarie.”

Avocații recunosc și ei că pierd mult timp pe holuri și stau prea puțin în fața instanței de judecată.

Ion Fabian, avocat: ”Ședințe lungi, ședințe încărcate, pretenții din partea noastră și a părților cu privire la ceea ce noi le solicităm să aibă în vedere.”

Chiar dacă schema de personal permite angajarea a 54 de judecători, anul trecut doar 38 au fost pe statul de plată al Tribunalului Prahova.

Alina Pavel Anton, judecător, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Prahova: ''Un număr de dosare foarte mare pe ședințe necesită un timp îndelungat, evident în sensul studiului, o durată mare a ședințelor de judecată și un timp foarte lung pentru redactarea hotărârilor judecătorești.''

Gabriela Mihai, judecător: ''Volumul mare de activitate se raportează și la termenul de redactare, chiar dacă termenul de redactare este de 30 de zile de la pronunțare, de multe ori din cauza numărului mare de dosare și a celorlalte ședințe care se desfășoară în acest interval de la pronunțare suntem în situația de a nu reuși să redactăm chiar în termenul legal.''

Anul trecut, la Tribunalul Prahova au fost înregistrate cu aproape 10 la sută mai multe dosare decât în 2016.

Posturile vacanțe se ocupă în urma unui concurs organizat o dată pe an de Consiliul Superior al Magistraturii.


VIDEO PROTVPLUS.RO