Credincioșii din Banat și Ardeal sărbătoresc ”Luminăția”. Cimitirele, vizitate de oameni

Dată publicare: 01-11-2018 12:25
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Peste tot în lume, în aceste zile este marcat „Halloweenul", cu petreceri tematice pline de personaje costumate în vrăjitori sau vampiri.

La noi în ţară, în Transilvania şi Banat îndeosebi, pe 1 noiembrie credincioşii cinstesc „Luminăţia". Merg la cimitir şi îi pomenesc pe cei dragi plecaţi la ceruri. Majoritatea cimitirelor vor rămâne deschise până târziu în noapte, iar la Cluj va fi organizat şi un concert de operă de la ora 19.00, la intrarea în cimitirul central.

În cimitirul central din Cluj-Napoca sunt aprinse lumânări aproape la fiecare cruce.

Femeie: „Am venit la soţul meu şi socrii. Am venit cu flori, lumânări şi după-masă mergem în biserică să ne rugăm pentru ei.”

Cuplu: „Noi am venit la nişte prieteni care ne au fost ca nişte părinţi. Ne amintim cu drag de ei. Am luat crizanteme.”

Acest cuplu a venit tocmai din Ungaria la rudele înmormântate la Cluj.

Cuplu: „Măcar aici să ne revedem cu ei, că în suflet îi avem mereu. În trei zile, trebuie să mergem în mai multe cimitire din oraş."

Oamenii au venit în număr mare şi pentru că vremea este frumoasă, Joi, de pildă, la Cluj-Napoca s-au înregistrat 24 de grade Celsius.

Şi în Cimitirul Central din Braşov, mormintele au fost împodobite cu candele, iar rudele celor trecuţi la cele veşnice au ţinut momente de reculegere.

„Eu o chestie aşa de suflet, îmi aduce aminte de trăirile pe care le-am avut cu rudele mele.”

„Aici sunt părinţii mei, am adus flori, mai punem candele."

Pe de altă parte, 1 noiembrie este o zi bună pentru comercianţii de flori, care se bucură de încasări record. Deşi unii spun că preţurile sunt cam mari. În Târgu Mureş, 50 de proprietari de sere şi-au expus florile. La fir sau la ghiveci, joi mii de flori au fost vândute.

Dorin Oprea, producător flori: Astăzi am vândut fără număr. Am terminat aproape tot. Nu mai am nimic în afară de ce este aici. Nici nu ştiu ce o să vinedm până în 8 şi nu numai eu, ci toţi colegii. În sere numai acele foarte uriaşe, maximum 50 de bucăţi să aducem vineri. A fost un an foarte ok, în jur de 3800 de ghivece de la trei lei la preţul maxim.”

Florile s-au vândut joi cu preţuri cuprinse între 3 şi 30 de lei.

„Sunt foarte frumoase, sunt neplăcute. Dar trebuie să le ducem să le onorăm pe cei care nu mai sunt între noi. Domnul acesta are nişte flori deosebite, de la el am cumpărat."

Tradiţia spune că în noaptea de Luminaţie, porţile Tărâmului de dincolo se deschid, iar cei plecaţi vin să ne viziteze.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO