Cata mancare arunca romanii la gunoi in fiecare an din cauza cumparaturilor facute in exces
Pe principiul "cu un ochi la slanina si altul la faina", cand mergem, la cumparaturi, ne limitam cu greu la strictul necesar si luam in nestire lucruri si alimente, de care nu avem nevoie.
Fiecare roman arunca anual cate o suta de kilograme de mancare, spune o statistica europeana. Iar in tarile mai dezvoltate, cum ar fi SUA, 40 la suta din alimentele cumparate ajung la cosul de gunoi.
Si la restaurant, cand se vad in fata meniului romanii, comanda cu pofta mai mult decat pot manca: o ciorba, o friptura cat farfuria si tot felul de bunatati care le fac cu ochiul la desert. Asa se face ca anual, numai din bucatariile restaurantelor, ajung la gunoi 3 milioane de tone de preparate.
Peste, berbecut, vanat, vita, fructe de mare, comanda putin din ala, putin din ala dar cand vad masa plina deja se simt satui fara sa mai apuce sa si guste din unele dintre ele. De multe ori cand comanda asa din abundenta mai ramane.
La cumparaturi, ne place sa vedem cosurile pline, chiar daca nu avem nevoie de tot ce punem in ele.
Atunci cand cumparam prea multe produse si nu se consuma, fiind pe viteza, cu activitate, e normal sa se mai intample se mai intampla sa expire, le aruncam, cumparam altele.
In momentul cand mergi infometat la magazin ai tendinta sa cumperi mai multe produse.
Iar acasa ne trezim cu produse expirate in frigider. Statisticile arata ca 15 la suta dintre alimentele aruncate nici macar nu au fost scoase din ambalaj.
In toata Uniunea Europeana, se arunca anual in jur de 89 de milioane de tone de alimente. Asta inseamna pe cap de locuitor aproximativ 180 de kg. In acest context noi parem economi cu cele o suta de kilograme aruncate, de fiecare locuitor.
Risipa enorma de alimente este si in SUA: aproape jumatate din mancarea produsa este aruncata.
In Marea Britanie procentul este 31 la suta. Englezii arunca struguri in valoare de 5 miliarde de euro pe an, rosii in valoare de 2,5 miliarde de euro si paine de 2,6 miliarde de euro.