Costita uscata cu miros de brad, carnati afumati sau toba. Cum pregatim corect cele mai cautate bunatati de Craciun

Ultima actualizare: 24-12-2014 06:43

Zilele acestea nu doar sarmalele si piftia sunt pe lista de prioriati, ci si carnatii afumati, costita uscata cu miros de brad, cotletul cu mirodenii sau toba.

Asa ca, in Ardeal, la afumatorile traditionale, se intra cu bilet de ordine, ca sa nu se certe nimeni in preajma Craciunului. Potrivit producatorilor de carne, la noi in tara se taie in aceasta perioada 1 milion de porci.

Carnati, sunca, slanina, jambon, costita si ne oprim aici ca sa nu va lase gura apa desi sunt si mai multe bunatati in aceasta afumatoare din Timisoara. De la incaperea unde se pune carnea la afumat pana la tipul de lemn care se foloseste, niciun amanunt nu este lasat la voia intamplarii. Aroma este data de rumegusul de fag, care arde mocnit.

"Afumatoria trebuie zidita, sa intre aerul, sa fie curenti de aer si totodata se si usca carnatul. A doua chestie importanta e sa ai rumegus bun, de calitate. Eu folosesc rumegus de fag. Nu din orisice se afuma bine", a spus Vlada Cuzmanov, proprietarul afumatorii.

Bunatatile, in functie de preparat, se tin la afumat de la trei pana la sase zile. Patul de rumegus se schimba de doua ori pe zi, dimineata si seara.

"In tavile alea se pune rumegus. Nu trebuie sa arda focul. Trebuie sa fumege, asa, incet. Nu-i bine sa stea fumul blocat. Aerul intra rece, duce fumul sus si fumul iasa afara", a spus Vlada Cuzmanov, proprietarul afumatorii.

Ca sa nu se incurce, clientii primesc un bon de ordine. Momentul adevarului vine abia atunci cand pleaca fericiti acasa cu bratele incarcate.

Pentru fiecare kilogram de carne adusa la afumat, clientul plateste 2,5 lei.

La 15 kilometri de Targu Mures masinile sosesc una dupa alta in fata unei gospodarii din localitatea Panet, unde functioneaza singura afumatoare traditionala de carne din judet.

Vin oameni de peste tot, chiar si din judetele vecine. Proprietarul foloseste doar rumegus de calitate, pe care il cumpara din vara de la fabricile de mobila.

"Am mai mult de 500 de clienti, slanina trebuie sa steie sase zile, oasele si carnatii doua-trei zile, depinde cum vor", a spus Borbely Marton, proprietarul afumatorii.

Pentru carnati oamenii platesc 10 lei, iar pentru carne 15 lei pe kilogram.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO