Costita uscata cu miros de brad, carnati afumati sau toba. Cum pregatim corect cele mai cautate bunatati de Craciun

×
Codul embed a fost copiat

Zilele acestea nu doar sarmalele si piftia sunt pe lista de prioriati, ci si carnatii afumati, costita uscata cu miros de brad, cotletul cu mirodenii sau toba.

Asa ca, in Ardeal, la afumatorile traditionale, se intra cu bilet de ordine, ca sa nu se certe nimeni in preajma Craciunului. Potrivit producatorilor de carne, la noi in tara se taie in aceasta perioada 1 milion de porci.

Carnati, sunca, slanina, jambon, costita si ne oprim aici ca sa nu va lase gura apa desi sunt si mai multe bunatati in aceasta afumatoare din Timisoara. De la incaperea unde se pune carnea la afumat pana la tipul de lemn care se foloseste, niciun amanunt nu este lasat la voia intamplarii. Aroma este data de rumegusul de fag, care arde mocnit.

"Afumatoria trebuie zidita, sa intre aerul, sa fie curenti de aer si totodata se si usca carnatul. A doua chestie importanta e sa ai rumegus bun, de calitate. Eu folosesc rumegus de fag. Nu din orisice se afuma bine", a spus Vlada Cuzmanov, proprietarul afumatorii.

Bunatatile, in functie de preparat, se tin la afumat de la trei pana la sase zile. Patul de rumegus se schimba de doua ori pe zi, dimineata si seara.

Citește și
CSID
Topul traditiilor culinare de Craciun, care au si valoare nutritiva. Prima si cea mai importanta: moderatia
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

"In tavile alea se pune rumegus. Nu trebuie sa arda focul. Trebuie sa fumege, asa, incet. Nu-i bine sa stea fumul blocat. Aerul intra rece, duce fumul sus si fumul iasa afara", a spus Vlada Cuzmanov, proprietarul afumatorii.

Ca sa nu se incurce, clientii primesc un bon de ordine. Momentul adevarului vine abia atunci cand pleaca fericiti acasa cu bratele incarcate.

Pentru fiecare kilogram de carne adusa la afumat, clientul plateste 2,5 lei.

La 15 kilometri de Targu Mures masinile sosesc una dupa alta in fata unei gospodarii din localitatea Panet, unde functioneaza singura afumatoare traditionala de carne din judet.

Vin oameni de peste tot, chiar si din judetele vecine. Proprietarul foloseste doar rumegus de calitate, pe care il cumpara din vara de la fabricile de mobila.

"Am mai mult de 500 de clienti, slanina trebuie sa steie sase zile, oasele si carnatii doua-trei zile, depinde cum vor", a spus Borbely Marton, proprietarul afumatorii.

Pentru carnati oamenii platesc 10 lei, iar pentru carne 15 lei pe kilogram.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Sambata lui Ghita: mirosul de sorici parlit, jumari si carnati a acoperit Romania de Ignat
Sambata lui Ghita: mirosul de sorici parlit, jumari si carnati a acoperit Romania de Ignat

Sambata, peste toata tara a plutit un miros de sorici parlit, jumari si carnati proaspeti pentru ca a fost Ignatul, ziua in care se taie porcii.

Topul traditiilor culinare de Craciun, care au si valoare nutritiva. Prima si cea mai importanta: moderatia
Topul traditiilor culinare de Craciun, care au si valoare nutritiva. Prima si cea mai importanta: moderatia

Sarmale, friptura, carnati, caltabos, afumaturi, tochitura, piftie. Si o ciorba de porc pe post de aperitiv. Simtim deja mirosul Craciunului. Nu va spunem cat colesterol contin toate aceste preparate. Savurati-le si respectati traditiile culinare.

RETETE DE CRACIUN cu Chef FOA. Umar de porc impanat cu cuisoare, gatit incet la un cuptor pe vatra
RETETE DE CRACIUN cu Chef FOA. Umar de porc impanat cu cuisoare, gatit incet la un cuptor pe vatra

Pentru ca a participat alaturi de barbatii comunei la sacrificarea porcului, chef Foa s-a ales cu o bucata zdravana de carne.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.