Sambata lui Ghita: mirosul de sorici parlit, jumari si carnati a acoperit Romania de Ignat
Sambata, peste toata tara a plutit un miros de sorici parlit, jumari si carnati proaspeti pentru ca a fost Ignatul, ziua in care se taie porcii.
Pofticiosii au mancat pomana porcului stropita cu tuica sau vin, in timp ce gospodarii au transat carnea.
Porcul trebuie ars pe pat de paie. Acesta este secretul celui mai bun sorici, iar de Ignat nu exista abateri. Dupa ce l-au taiat pe Ghita, barbatii beau in cinstea lui un vin rosu.
Acest bucatar din Bucuresti ne lamureste cum se mananca pomana porcului. Se clateste gura cu un pahar de tuica fiarta, iar dupa masa, merge un vin fiert.
Bucurestenii care au ajuns in piata Chitila Veche, au auvut de unde alege leber, caltabos sau slanina fiarta in usturoi ... Ducu Boeru' din Maramures a sacrificat porcii din gospodarie si i-a adus in capitala.
Toata lumea vrea in aceasta perioada o bucata de carne de porc. Ei bine, comerciantii au lasat mesaje pentru trecatori : "nu rupeti soriciul de pe porc". Si exista destule dovezi ca au fost destui cei care au atentat la pielea lui Ghita.
Si in Maramures, de cum s-a crapat de ziua, gospodarii s-au apucat de treaba. Si totusi, preotii ne indeamna ca printre fripturi, sorici si slanina, sa nu uitam ca astazi, il sarbatorim, de fapt, pe Sfantul Ignatie Teoforul, un mare martir al bisericii ortodoxe.