Copiii veniți din Ucraina s-au înscris în școlile și grădinițele de la noi. Au învățat deja primele cuvinte în limba română
Odată cu valul de refugiați din Ucraina crește și numărul de copii din țara vecină înscriși în școlile și grădinițele de la noi.
Cei mici merg la cursuri și mulți au învățat deja primele cuvinte în limba română. Potrivit Națiunilor Unite, în fiecare secundă un copil din Ucraina devine refugiat.
Copiii din Ucraina care merg la cursurile organizate de un grup de voluntari din Brașov au învățat repede primele cuvinte în limba română.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Lecțiile de limba română se țin zilnic într-un spațiu pus la dispoziție de un dezvoltator imobiliar. Participă, în medie, 70 de copii ucraineni. Printre ei am întâlnit-o pe Masha.
Refugiată din Kiev: "Pentru copii e important să cunoască cuvinte, dar și să interacționeze cu românii, să se poată integra."
Sorina Iordache, voluntar Fundația Kastel: "Încercăm să îi învățăm cuvinte de bază: alimente, direcții, stânga, dreapta. Prima dată când au intrat aici erau foarte închiși în ei, dar când am început să dansăm, să ne jucăm, s-au deschis foarte mult."
Și în Alba, zeci de copii care au fugit de razboiul din Ucraina merg deja la școală și învață primele litere din alfabetul românesc.
Mihai Canțet, preot: "Am fost solicitat să îi ajut, fiind cunoscător de limba rusă. Încet-încet o să învețe și limba română, cu toate că unii cunosc alfabetul, dar nu știu să îl scrie."
Ca să le fie cât mai ușor, reprezentanții școlii din Unirea, dar și cei de la mănăstirea din Dumbrava, unde sunt cazați 30 de copii, le-au comandat caiete speciale.
Lilica Cordea, directorul Școlii Generale Unirea: "Tocmai ca să poată învăța alfabetul în limba română și să învețe măcar să scrie literele de tipar."
Copiii sunt veniți dintr-o localitate aflată la 200 de kilometri de granița cu România. Mulți sunt fără părinții, care au rămas să-și apere țara.
Sursa: Pro TV
Etichete: copii ucraineni, scoli, refugiati ucraina, gradinita,
Dată publicare:
18-03-2022 18:46