"Copiii lui Irod". Descoperirea unui parlamentar în orfelinatele din România
De ziua internaţională a cărţii, un parlamentar român face radiografia sistemului de asistenţă socială, care are în grijă, copiii abandonaţi ai ţării.
Marți a lansat o carte, în care a scris despre problemele cu care se confruntă tinerii din orfelinate, dar şi cum ar trebui să îi ajute statul. Timp de un an, a mers în centrele de plasament să înţeleagă mai bine cum trăiesc aceşti şi care le este viitorul.
De-a lungul unui an de zile, Vlad Alexandrescu a intrat în 17 centre de plasament din Bucureşti şi din ţară. A stat de vorbă cu tinerii instituţionalizaţi şi a văzut cu ochii lui cum sunt trataţi: în loc de afecţiune şi de înţelegere unii dintre aceştia primesc tratament psihiatric, deşi nu au boli psihice.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Alţii sunt abuzaţi şi izolaţi de societate în spatele unor ziduri. La final a scris poveştile lor în nuanţe de gri într-o carte pe care a numit-o "Copiii lui Irod. Raportul moral asupra copiilor lăsați în grija statului." Aici, Irod este statul român.
Vlad Alexandrescu: "Demersul a fost dificil s-a izbit de rezistenţa sistemului. Au fost centre care mi-au permis greu accesul. Niciunul dintre ele, am vizitat 17, nu avea un psihoterapeut angajat. Statul trebuie să asume răspunderea a ceea ce se întâmplă cu aceşti copii în centre."
Gabriel Liiceanu, scriitor: "Dacă aşa arată rezervorul de viitor al României, aceștia dacă scapă netorturați, la 18 ani li se dă drumul în lume. Ce devin? Nu i-a întrebat nimeni pe drum ce-ți place să faci, ce facultate vrei să faci?"
Astfel parlamentarul vrea să atragă atenţia instituţiilor responsabile şi să vină în ajutorul copiilor abandonaţi.
Lidia Bodea: "Încasările obţinute din vânzarea acestei cărţi vor fi dirijate spre o asociație care se ocupă de acești copii. Din păcate imaginea de acum 30 de ani s-a schimbat mult prea puţin."
Cartea confirmă încă o dată o realitate mult prea dură despre care am vorbit şi la România, te iubesc! În România sunt în prezent peste 5700 de tineri în centrele de plasament.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!