Copii cu handicap, rămași fără indemnizaţia lunară pentru datorii chiar și de 1 leu
În prag de sărbători, peste 500 de copii cu handicap, din Bucureşti, au rămas fără indemnizaţia lunară, de o mie de lei, din cauza unor datorii, în unele cazuri infime, pe care părinţii lor le au la stat.
Mai mult decât atât, unele familii ar trebui să înapoieze toţi banii primiţi, chiar dacă au restanțe fiscale între 1 leu şi 3 lei. Oamenii vor să dea primăria în judecată, deoarece, susţin ei, aceasta alocaţie este un drept al minorului şi nu poate fi condiţionată de obligaţiile familiei.
O mamă singură, care îngrijeşte un băiat cu autism şi pe fratele lui, a primit timp de două luni stimulentul dat de primărie. În noiembrie, banii n-au mai intrat în cont. Obişnuită cu întârzieri, femeia nu s-a alarmat imediat.
Ionica Bejenaru: "Am crezut că asta s-a întâmplat... ca să mi se spună că de fapt figurez cu o taxă. O amendă RATB în valoare de 100 de lei. Următorul pas a fost să o plătesc, am plătit-o. Mi s-a spus că voi fi penalizată pe cele două luni, plus că va trebui să restitui cele două luni pe care mi le plătiseră. Patru luni, în total."
Adică Ştefan, copilul cu autism, a pierdut 4000 de lei deşi datoria nici nu apărea în sistem, atunci când dosarul a fost acceptat.
Madalina Turza, preşedinte CECD: "Sumele datorate pornesc de la 1 leu, 1 leu 50, 3 lei şi ajung la sume mai mari, o sută de lei sau câteva sute de lei. Sistarea acestor alocaţii pentru copiii cu dizabilităţi din Bucureşti înseamnă de fapt pedepsirea copilului pentru că părintele nu şi-a achitat nişte obligaţii fiscale."
Potrivit legislaţiei în vigoare, "minorii beneficiază de independenţă dreptului patrimonial, adică nu poate fi considerat răspunzător pentru îndeplinirea sau neîndeplinirea obligaţiilor fiscale ale părintelui."
Direcţia Generală de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti a publicat pe site-ul său o listă a părinţilor datornici - reprezentanţi legali ai celor 518 copii cu dizabilităţi pentru care s-a sistat plata indemnizaţiei. ONG-ul care a anunţat că dă în judecată Primăria susţine că şi această mişcare este ilegală, deoarece contravine legii privind protecţia datelor cu caracter personal. Interesant este că familiile nu pot afla că au obligaţii fiscale restante decât consultând din proprie iniţiativă acest tabel. Altfel, nu îi anunţa nimeni.
Mai mulţi părinţi au notificat Primăria că vor începe o acţiune în instanţă. Cer abrogarea hotărârii de consiliu general.
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, parinti, datorii, handicap, indemnizatii, taiate,
Dată publicare:
20-12-2017 18:30