Consiliul Concurenței vede iar ieftiniri spectaculoase la alimentele de bază. Instituția anunță prețuri mai mici și cu 43%
Alimentele de bază s-au ieftinit în august cu 43% față de luna iunie, anunță din nou triumfalist Consiliul Concurenței. Mai mult, ”producția de ieftiniri la hectar”, dacă e să parafrazăm sloganuri comuniste, va continua să crească.
Preţurile medii ale alimentelor de bază vizate de ordonanţa privind plafonarea adaosurilor comerciale au scăzut cu până la 43% în prima săptămână din luna august comparativ cu luna iunie în marile reţele comerciale, conform datelor analizate de Consiliul Concurenţei.
Săptămâna trecută, aceeași instituție anunța triumfalist ieftiniri chiar mai mari, cu ”până 50%”. După cum Știrile ProTV a subliniat în acel articol, comunicarea Consiliului Concurenței ridică foarte multe semne de întrebare.
Printre ele se numără: folosirea lui "până la", care se referă la cazuri unice, punctuale și nu reflectă corect dinamica medie a prețurilor; compararea prețurilor din august cu cele din iunie, nu din iulie, ceea ce ar îngloba și eventualele reduceri din iulie și în final faptul că nu reiese clar de nicăieri la ce produs se referă efectiv (ex: telemeaua este de multe feluri, la prețuri diferite, evident).
Revenind la ultima raportare a Consiliului Concurenței, acesta susține că, faţă de luna iunie, în prima săptămână din august, cele mai mari scăderi de preţuri s-au înregistrat la fructe şi legume: preţul roşiilor a scăzut cu aproape 44%, în timp ce strugurii costă mai puţin cu circa 38%, iar ardeii, cu 32%.
Reduceri de preţ au fost înregistrate şi la cartofi, ceapă, prune, pepene şi morcovi.
Prețurile vor continua să scadă, susține Consiliul Concurenței
"Pe măsură ce trece timpul, reducerile la alimente sunt mai răspândite, întrucât stocurile vechi, achiziţionate la preţuri mai mari se epuizează. Sunt convins că în perioada următoare va creşte numărul magazinelor în care vom vedea reduceri ale preţurilor alimentelor de bază", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, într-un comunicat transmis miercuri presei.
Preţul mediu al brânzei telemea a scăzut cu aproape 13%, în timp ce iaurtul este mai ieftin cu 9%, iar laptele cu 7,8%, acesta fiind în continuare vizat de acordul voluntar între retaileri şi procesatori, în urma căruia s-a redus preţul cu circa 20%, începând din luna mai.
Potrivit sursei citate, celelalte produse care se regăsesc în coşul de bază, precum uleiul, ouăle, zahărul şi mălaiul au înregistrat şi ele reduceri de preţ.
În ceea ce priveşte carnea, preţul mediu al tacâmurilor de pui s-a redus cu aproape 10%, cel al aripilor de pui, cu 6% şi al puiului grill (întreg) cu aproape 4%. În ceea ce priveşte carnea de porc, preţul mediu pentru carnea de lucru a scăzut cu 1,8%, iar preţul mediu pentru spată de porc a înregistrat o uşoară creştere de 1,4%.
OUG pentru scăderea prețurilor a intrat în vigoare la 1 august 2023
La 1 august 2023 a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care stabileşte măsuri temporare de combatere a creşterii excesive a preţurilor la 14 grupe de alimente de bază: pâine, lapte, brânză, iaurt, făină, mălai, ouă, ulei de floarea-soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeţi vrac şi zahăr.
Autoritatea de concurenţă a publicat orientări cu privire la transferarea reducerilor de preţ de pe lanţul comercial în preţurile de revânzare şi precizări referitoare la aplicarea limitării adaosului comercial cumulat în cadrul activităţii de distribuţie, limitare prevăzută de ordonanţa de urgenţă 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare.
Sursa: Agerpres, StirilePROTV
Etichete: alimente, consiliul concurentei, ieftinire,
Dată publicare:
16-08-2023 16:03