Ca în Epoca de Aur. Consiliul Concurenței anunță triumfalist ieftinirea unor alimente de bază cu "până la 50%", ca în reclame

piata, alimente, cumparaturi
Inquam Photos/ Octav Ganea

"Astfel, comparativ cu preţurile medii din luna iunie, la 1 august, cele mai mari reduceri aplicate de marile lanţuri de retail s-au înregistrat la fructe şi legume", se precizează într-un comunicat al Consiliului Concurenței.

În comunicatul Consiliului Concurenței, sintagma „până la” apare de patru ori.

"Preţul strugurilor a înregistrat o scădere medie de aproape 34%, fiind urmat de prune, al căror preţ a scăzut cu circa 30%, cartofi (28,4%), ardei gras (27,5%), ardei Kapia (25,6%), morcovi (24,2%) şi pepene (22,2%)", se adaugă în comunicatul citat de Agerpres.

Exprimare demnă de Epoca de Aur, când producția la hectar era record mondial

Ce nu este clar din comunicatul Consiliului Concurenței este exact la ce produse se referă. Lista celor 14 alimente de bază pentru care se aplică, de la 1 august pentru o perioadă de trei luni, reducerile de adaos comercial pe lanțul de vânzări sunt foarte clare. La pâine, de exemplu, se precizează că este vorba despre "pâinea albă simplă 300 - 500 grame, fără specialităţi", în cazul laptelui este vorba despre "lapte de vacă proaspăt 1,5% grăsime".

În comunicatul Consiliului Concurenței însă apare doar că "prețul mediu al lactatelor" a avut o reducere de până la 12,3%. Nu este clar cum, matematic, ieftinirea medie poate fi de "până la", în condițiile în care, conform definiției, ea reprezintă diferența dintre două prețuri medii, nu un exemplu de reducere, fie ea și maximă. Dar asta a transmis Consiliul Concurenței. De altfel, "lactate" include sute, dacă nu mii de tipuri de produse, de la unt la cașcavaluri "mucegăite", ceea ce face și mai neclară comunicarea Consiliului. 

Citește și
combinat otelu rosu
Un român a cumpărat combinatul Oțelu Roșu, cu o istorie seculară și falimentat de ruși. Ce va urma

Mai mult, Consiliul Concurenței se referă la industrii întregi când vorbește despre reduceri. De exemplu, la carne, în comunicatul oficial se precizează "prețul mediu al cărnii a scăzut cu până la 12,1%". Nu se precizează carne din ce animal, ce tip de carne, la ce gramaj mediu sau ce mod de împachetare. "Carne". Atât. 

"Preţul mediu al cărnii a scăzut cu până la 12,1%, în timp ce preţul mediu al lactatelor a înregistrat o reducere de până la 12,3% la 1 august faţă de iunie. Laptele, vizat în continuare de acordul voluntar privind reducerea preţului, a raportat o scădere de 5,3%, ajungând sa coste, în medie, 5,05 lei. Preţul laptelui proaspăt românesc înregistrase, din luna mai, reduceri, în medie, de 20% în cea mai mare parte a magazinelor, în urma acordului menţionat", subliniază sursa citată.

"În urma analizei, am remarcat scăderi ale preţurilor, ce depăşesc 40% în cazul unor produse disponibile în anumite magazine, cum ar fi pepenele, aripile de pui, ceapa şi ardeii Kapia, şi chiar 50%, dacă vorbim de morcovii, prunele, strugurii şi cartofii din anumite lanţuri de retail", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Practic, șeful Concurenței a declarat că au existat anumite produse, din anumite magazine, unde, din varii motive (inclusiv, posibil, datorită ordonanței de guvern) au existat reduceri și de 50%. 

RaportIeftiniriConsiliulConcurentei [pdf]

"Celelalte produse care se regăsesc în coşul de bază, precum pâinea, uleiul, ouăle, zahărul şi mălaiul au înregistrat şi ele reduceri de preț", a precizat sec Consiliul în comunicat, în condițiile în care alimentele de bază enumerate sunt printre cele mai cumpărate, deci ieftinirea lor chiar interesează întreaga populație. Pentru ele Consiliul nu a anunțat ce reduceri au fost, nici măcar folosind "până la".

Ieftinirea maximă a devenit medie

Situația devine și mai ciudată când Consiliul prezintă tabelul cu ieftiniri. Titlul tabelului este "Reducerea medie a produselor de bază la 1 august, comparativ cu luna iunie, în marile lanțuri de magazine", după cum se poate observa din comunicat: 

TabelConsCon

Se poate observa, de exemplu, că produsul "aripi de pui" s-a ieftinit cu 12,19%, ceea ce coincide cu acel "Prețul mediu al cărnii a scăzut cu până la 12,1%", preluat greșit (nu au rotunjit 0,19 la 0,2) în timp ce "pui grill" s-a ieftinit doar cu 6,23%.

Simplu spus: în comunicat au prezentat reducerea de la "aripi de pui" ca fiind cea pentru întreaga clasa de produse "carne", ceea ce este în mod evident eronat folosind chiar tabelul furnizat de către Consiliul Concurenței.

Consiliul a comparat prețurile din august cu cele din iunie, nu cu cele din luna precedentă

Un alt semn de întrebare lăsat de comunicatul Consiliului Concurenței este de ce în analiză se compară prețurile de la început de lună august, când a intrat în vigoare ordonanța guvernului, cu cele din luna iunie și nu cu cele din luna precedentă. Inevitabil în acest fel sunt incluse și ieftiniri care au avut loc din cu totul alte motive (ieftinirea energiei electrice și scăderea cotației gazelor naturale pe bursele de mărfuri, de exemplu).

Dintre produsele vizate de reducerea adaosului comercial, doar la mere roşii s-a constat o creştere de 3,6%, până la preţul de 3,9 lei, cauza fiind sezonalitatea, recolta merelor fiind realizată toamna, a explicat Consiliul Concurenţei.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Un român a cumpărat combinatul Oțelu Roșu, cu o istorie seculară și falimentat de ruși. Ce va urma
Un român a cumpărat combinatul Oțelu Roșu, cu o istorie seculară și falimentat de ruși. Ce va urma

Dorinel Umbrărescu, cel mai mare constructor de drumuri din România, a cumpărat în mod oficial combinatul de la Oțelu Roșu, în urma unei tranzacții de peste 141 milioane lei. Revitalizarea combinatului va crea peste 600 de locuri de muncă.

"Luni deschidem circulaţia pe încă 21 km”. Anunț al directorul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere

Lotul 1 Dumbrava - Mizil al secţiunii de autostradă A7 Ploieşti - Buzău va fi dat în trafic luni, la ora 16:00, a anunţat directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol.

Câte miliarde de euro a pierdut România din cauza votului politic de a o ține atâția ani în afara Schengen - Analiză
Câte miliarde de euro a pierdut România din cauza votului politic de a o ține atâția ani în afara Schengen - Analiză

Menţinerea în afara spaţiului Schengen a costat România peste 2 miliarde de euro anual, ceea ce înseamnă că beneficiile de care s-ar bucura ţara noastră după aderarea completă sunt semnificative, conform unei analize recente.

Recomandări
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.  

VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit
VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit

Un accident de autocar urmat de un incendiu s-a soldat cu cel puţin 38 de morţi, sâmbătă, în statul brazilian Minas Gerais (sud-est), a anunţat poliţia, citată de AFP, potrivit News.ro.

Mass-media susține că aproape 85.000 de soldați ai Rusiei au fost uciși în războiul din Ucraina, până acum
Mass-media susține că aproape 85.000 de soldați ai Rusiei au fost uciși în războiul din Ucraina, până acum

Jurnaliștii au identificat numele a 84.761 de soldați ruși care au murit - până acum - în timpul invadării Ucrainei, se arată într-o investigație comună realizată de BBC Rusia și Mediazona, potrivit Kyiv Independent