Conflict intre biologi si constructorul drumului european din Defileul Jiului. Specialistii cer trasee pentru vietuitoare
In mijlocul parcului natural Defileul Jiului, santierul drumului european care strabate zona si face legatura intre Ardeal si sudul tarii a creat un conflict urias intre biologii care apara salbaticiunile si constructorul soselei.
Primii sustin ca vietuitoarele din zona trebuie protejate conform legii, asa ca proiectul trebuie sa cuprinda trasee pentru caprioare si mistreti, scarite pentru broaste si poteci special amenajate pentru serpi.
Insa, nici vorba sa fie asa ceva! Ba mai mult, constructorul sustine ca nu i s-au impus amenajari pentru animale, iar el n-are de gand sa-si bata capul cu asta.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Soseaua de rang european care strabate Defileul Jiului este in proces de modernizare de cativa ani.
Biologii parcului natural spun ca trebuie sa se respecte anumite reguli pentru protejarea vietatilor care vor traversa soseaua ca sa ajunga de pe un versant pe altul. Animalele de mici dimensiuni au sanse mari sa ramana captive in santurilei create pentru scurgerea apei.
In plus, pe marginea drumului au fost instalati parapeti cu rolul de a proteja masinile, insa acestia impiedica animalele mai mari, cum ar fi caprioarele, sa ajunga in siguranta in albia Jiului ca sa se adape.
Biolog Felicia Sucea: ''Jiul este o portita de trecere catre celalalt versant al Parcului National, chiar daca e greu de crezut, dar inoata catre celalalt versant, inoata in Jiu, daca acei parapeti ar fi instalati, atunci ar crea destul de multe probleme pentru ca ar fi si accidente''.
Drumarii nu se gandesc insa la posibilitatea de a muta din loc parapetii deja fixati in beton: putin le pasa lor daca ajung caprioarele sa bea apa sau nu. Sustin ca respecta proiectul punct cu punct, si pe hartie nu ar fi prevazut nimic in acest sens.
Amenajarile speciale pentru vietuitoarele salbatice sunt parte a proiectului de modernizare, spun insa biologii, care sunt hotarati sa nu faca niciun compromis care sa puna in pericol animalele padurii.
Marin Serban, administrator Parcul National Defileul Jiului: ''Constructorul este obligat, si-a asumat sa faca aceste scari de pesti, nu consideram ca nu vor duce la capat aceasta actiune".
Conform celui de-al doilea termen, lucrarile, inclusiv cele care vizeaza orcotirea salbaticiunilor, ar trebui terminate la sfarsitul anului.