Conduc nave de lupta sau dau ordini pe tancuri petroliere. Tinerele din Marina care si-au facut loc intr-o lume a barbatilor
Cu pletele in vant, tot mai multe femei navigheaza intr-o lume socotita pana nu de mult a barbatilor: marinaria.
Absolvente sau studente ale Academiei Navale Mircea cel Batran din Constanta, fetele manevreaza echipamente de lupta sau dau ordine, pe tancuri petroliere, cu zambetul pe buze si acelasi salariu ca barbatii. Recunosc insa ca si-au facut loc cu greu in aceasta lume.
"E foarte greu sa iti faci actele, sa iti faci cursurile, sa fii in agitatie, facultate, recrutare, mergi la firme, lasi CV-uri. Eu personal cred ca am batut jumatate din Constanta sa ajung la pas.”
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Faceti cunostinta cu Alexandra si Nicoleta. Sunt studente in anul trei la Academia Navala Mircea cel Batran din Constanta, dar au fost deja in voiaje.
Nicoleta este din Iasi, mai are 3 surori si un frate si doi parinti pensionari. Vrea sa lucreze, ca ofiter, pe o nava portcontainer, o lume destinata aproape exclusiv barbatilor.
Nicoleta Sarghe: “O femeie trebuie sa demonstreze ceea ce stie pentru ca este intr-adevar o lume a barbatilor si va ramane pentru mult timp o lume a barbatilor, in care noi suntem novice, fiind la momentul actual foarte putine femei care au ajuns comandant.”
Prietena ei, Nicoleta, vrea sa conduca un tanc petrolier. Recunoaste ca a trebuit sa lupte cu mentalitatea invechita ca o femeie nu are ce cauta la bordul navei. Si a reusit: disciplinata si ambitioasa, este deja in discutii cu una dintre cele mai mari firme din domeniu. Internationala, pentru ca tara noastra nu mai are flota comerciala.
Alexandra Ciucanu: "Germania, Olanda, Norvegia fac loc pentru ca au incredere in navigatorii romani care sunt foarte buni. Noi suntem clasa business pentru angajatori pentru ca suntem foarte bine pregatiti si nu suntem o mana de lucru ieftina, nu putem sa ne comparam cu filipinezii sau cu indienii.”
Atrasa de uniforma tatalui ei care a fost maistru militar, Adela a pornit pe un drum dificil, dar plin de provocari. In grad de locotenent, conduce acum serviciul de lupta senzori si armament pe o nava a marinei militare romane. Are in subordine 5 barbati.
Lt. Adela BadIrcu, comandand serviciu lupta senzori si armament: "Ma ocup de mentenanta senzorilor si echipamentelor de tragere de la bord, armament si statii de radiolocatie, statie radio, de navigatie.”
Ana Maria este eleva a scolii de maistri militari, alaturi de alte zece fete.
Ana Maria Nichifor, elev Scoala de Maistri Militari: “Pentru o fata cred ca este mai ok sa stai la un aparat decat sa stai jos, la motoare. Nu se fac asa diferente mari intre noi decat ca sunt mai atenti, mai atenti cu femeile. Sunt cu o aripa pe noi, instinctiv tot se intampla asta."
La Academia Navala Mircea cel Batran invata in prezent 51 de fete - 11 la sectia militara si 40 la sectia civila.