ZIUA MARINEI. Spectacole cu militari, avioane si elicoptere in Marea Neagra. Iohannis si Ponta nu au participat la ceremonii

×
Codul embed a fost copiat

Spectacol impresionant sambata, de Sfanta Maria Mare, cand a fost sarbatorita Marina Romana. Peste 10.000 de oameni au asistat de pe faleza Cazinoului la exercitii de lupta, la care au participat inclusiv avioane si elicoptere.

Turistii au admirat fascinati parada navelor, intre care s-a remarcat silueta aristocratica a Bricului Mircea. Militarii in uniformele de gala de un alb imaculat au smuls ropote si aplauze si multe priviri admirative mai ales din partea domnisoarelor. In valtoarea evenimentelor, o tanara de 14 ani a cazut de pe dig si s-a lovit la cap.

Cum era de asteptat, cele mai urmarite scene au fost cele de lupta. Cu o prezenta ruseasca tot mai numeroasa si mai agresiva in Marea Neagra, poate pentru prima data in ultimii 25 e ani, marina militara romana isi capata cu adevarat insemnatatea si asa se explica de ce in perioada imediat urmatoare cele mai noi fregate ale Romaniei, Ferdinand si Maria, vor fi inarmate si dotate coprespunzator.

Scafandrii au coborat din elicopter, iar cei lansati din salupe au simulat atacarea uscatului. Marinaii aflati pe mal au avut misiunea de a respinge desantul maritim si aerian. O coborare in coarda, in echipamentul complet de lupta cu automatul pregatit pentru tragere, ceea ce s-a si intamplat.

Citește și
Ziua Marinei
Ziua Marinei Romane va oferi un spectacol ca-n filme. Cum se pregatesc militarii pentru cel mai mare show naval din Romania
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

Nici riposta de pe mal nu s-a lasat asteptata, iar militarii nu au facut risipa de cartuse de manevra. In tot acest timp, adversarii isi recuperau supravietuitorii din apele marii, iar exercitiul s-a incheiat cu succes.

Parada navelor militare a fost urmarita cu sulfetul la gura. Silueta eleganta a Bricului Mircea, nava scoala a marinei romanesti, a atras toate privirile. Velierul simbol, construit in perioada interbelica, s-a intors dupa un mars de instructie in Marea Mediterana.

O aparitie inedita pe faleza Cazinoului: fosta glorie a tenisului romanesc, Ilie Nastase, a venit imbracat in uniforma militara de gala, insotit de fiica sa, Emma. Fostul tenisman este general al armatei romane.

Ilie Nastase: "Fetitei mele ii place la Mamaia, de fapt ea m-a rugat sa o aduc."

Inceperea exercitiilor pe mare a fost precedata de o slujba oficiata de Arhiepiscopul Tomisului, Inalt Prea Sfintia Sa, Teodosie.

Chiar in timp ce inaltul prelat isi rostea discursul, Zeul Neptun, patronul spiritual al serbarilor de sambata, nu a mai avut rabdare si s-a apropiat, insotit de frumoasele nimfe, spre mal.

La festivitati a avut loc un incident, din fericire minor: o tanara de 14 ani, care urmarea exercitiile a cazut de pe dig, in zona stabilopozilor ce marginesc faleza din Constanta si a fost transportata de urgenta la spital. Fata a suferit un traumatism cranio-cerebral unul la picior dar, spun medicii, viata ei nu este pusa in pericol. In rest, miile de oameni s-au bucurat de o zi splendida:

Tanara: "A fost prmul an cand am venit la mare, am venit pentru baiatul meu are e pe bricul Mircea. Extraordinar, sunt impresionata. Marina miliara cred ca e un lucru deosebit."

Anul acesta, sarbatorirea Zilei Marinei are loc in contextul implinirii a 155 de ani de la crearea Marinei Militare Romane moderne de catre Alexandru Ioan Cuza.

Mircea Dusa, ministrul Apararii Nationale: "Am primit si primesc in continuare aprecieri deosebite de la partenerii
nostri NATO pentru felul in care militarii marinari isi indeplinesc misiunile in teatrele de operatii.
"

Gabriel Oprea, vicepremier: "Fie ca spiritul acestei mari sarbatori crestine inchinata Maicii Domnului sa va insoteasca si sa va ocroteasca oriunde v-ati afla. Asa sa ne ajute Dumnezeu."

Aflat in concediu, presedintele Iohannis nu a participat la ceremonii. El a trimis insa un mesaj marinarilor. Absent de la ceremonii a fost si premierul Victor Ponta.

Articol recomandat de sport.ro
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Citește și...
Zeci de mii de romani sunt in drum spre litoral. Sambata se sarbatoreste Ziua Marinei, iar show-ul este LIVE pe Stirile ProTV
Zeci de mii de romani sunt in drum spre litoral. Sambata se sarbatoreste Ziua Marinei, iar show-ul este LIVE pe Stirile ProTV

Incepe cel mai frumos weekend din aceasta vara de pe litoral. Sambata, de Sfanta Marie, la malul marii, se sarbatoreste Ziua Marinei.

Ziua Marinei Romane va oferi un spectacol ca-n filme. Cum se pregatesc militarii pentru cel mai mare show naval din Romania
Ziua Marinei Romane va oferi un spectacol ca-n filme. Cum se pregatesc militarii pentru cel mai mare show naval din Romania

De un spectacol ca-n filmele americane vor avea parte turistii care sambata, de Sfanta Maria, cand este si Ziua Marinei, vor fi pe faleza cazinoului din Constanta.

Bricul
Bricul "Mircea" a revenit din voiajul de instructie si se pregateste pentru Ziua Marinei. Show-ul oferit luni, la Constanta

Pe litoral, incepe cea mai frumoasa perioada a verii. Sambata, este Ziua Marinei, iar manifestarile dedicate acestei sarbatori au inceput deja.

Recomandări
Ciolacu anunță că
Ciolacu anunță că "nu este nevoie de legislaţie suplimentară" pentru ca Iohannis să candideze la Senat. Mesaj pentru PNL

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, sâmbătă, la Cluj, că nu crede că este nevoie de legislaţie suplimentară pentru ca preşedintele Klaus Iohannis să poată candida pentru un post de parlamentar.

Măsură radicală luată în Ungaria. Locul de care nimeni nu mai are voie să se apropie după ce Dunărea a atins un nivel record
Măsură radicală luată în Ungaria. Locul de care nimeni nu mai are voie să se apropie după ce Dunărea a atins un nivel record

Potrivit autorităților ungare, Dunăre a atins nivelul maxim în sâmbătă dimineața, la ora locală 07:00. Atunci ar fi măsurat în jur de 8,5 metri, iar polițiștii de aici estimau, vineri, o creștere de aproximativ 40-50 centimetri.

România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli "mult mai stricte" pentru gestionarea finanţelor

România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară, începând din 2025, iar regulile pentru gestionarea finanţelor ţării vor fi mult mai stricte, a anunţat, vineri seara, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.