Condamnat la moarte acum 33 de ani, un roman doreste reabilitarea

04-10-2008 00:00


Condamnat la moarte acum 33 de ani, un roman doreste reabilitarea

Un fost spion din Departamentul Securitatii Statului incearca, deocamdata fara succes, sa obtina anularea sentintei prin care in urma cu 33 de ani a fost condamnat la moarte, pentru tradare.

Juramantul asta militar sunt mandru ca l-am incalcat pentru ca trebuia incalcat. Jur sa urasc din adancul fiintei mele pe toti dusmanii patriei mele, poporului muncitor. Erau cei care doreau libertatea. Dusmanul nostru era tara NATO.
Constantin Rauta, condamnat la moarte

Constantin Rauta a fugit in Statele Unite, unde le-a predat americanilor o valiza diplomatica. Astazi, sansele de a fi executat prin impuscare sunt nule, insa o eventuala reabilitare i-ar permite sa-si redobandeasca averea confiscata de securitate

Constantin Rauta a fost locotenent in Departamentul de Informatii Externe. El a fost trimis in Statele Unite cu o valiza diplomatica, plina cu secrete de stat. A decis, spune el, sa ramana in America, asa ca a predat geanta autoritatilor. In schimb, a primit statutul de azilant, si in final cetatenia. 

In 1974, soarta lui Constantin Rauta a fost hotarata intr-o sala de judecata. O mana de oameni, ofiteri de securitate si judecatori militari l-au condamnat la moarte pentru tradare. 

La mai bine de 33 de ani de la acel simulacru de proces, multe dintre documentele care il incriminau pe fostul spion sunt si astazi strict secrete. Dupa `90, fostul ofiter de securitate a revenit in tara si a cerut sa fie reabilitat. Nici judecatorii militari, nici cei civili nu s-au grabit sa faca asta.

Constantin Rauta stie ca n-o sa-l omoare nimeni. Vrea totusi sa fie achitat, ca sa isi recupereze apartamentul din Drumul Taberei. 

Pana atunci isi vede de afaceri. Intentioneaza sa vanda hidrogenul sulfurat de pe fundul Marii Negre.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO