Mamele din UE nu au incredere in serviciile de asistenta pentru copii!

04-10-2008 00:00


Mamele din UE nu au incredere in serviciile de asistenta pentru copii!

Serviciile de ingrijire din tarile membre UE nu se ridica la asteptarile parintilor, fapt care ii impiedica pe acestia, mai ales pe mame, sa se angajeze in campul muncii. Concluzia rezulta in urma unui raport al Comisiei Europene.

Suntem departe de atingerea obiectivelor pe care ni le-am propus in ce priveste facilitatile de ingrijire a copiilor si e nevoie sa ne multiplicam eforturile! Ingrijirea adecvata si accesibila a copiilor este esentiala pentru a permite parintilor sa lucreze, pentru a intari egalitatea dintre sexe si pentru a consolida incluziunea sociala,
Vladimir Spidla
Potrivit raportului Comisiei Europene, cele mai multe tari UE nu au indeplinit obiectivele privind oferta de servicii de ingrijire a copiilor pentru 90% din copiii intre varsta de 3 ani si varsta scolara si 33% pentru copiii sub 3 ani. Obiectivele au fost stabilite de liderii UE in anul 2002, la Barcelona.

Vladimir Spidla, comisar pentru Ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si egalitate de sanse, a declarat ca ingrijirea copiilor estre o componenta vitala in compensarea imbatranirii demografice. Potrivit acestuia, in lipsa unor servicii de asistenta adecvate, parintii sunt mai putin inclinati sa faca copii. El a mai adaugat si ca UE va sprijini tarile membre sa imbunatateasca serviciile de asistenta, cu jumatate de miliard de euro, pana in 2013.

Mai mult de 6 milioane de femei din tarile membre in Uniunea Europeana, cu varste cuprinse intre 25 si 49 de ani, au marturisit ca nu se pot angaja sau ca sunt nevoite sa lucreze cu jumatate de norma din cauza reponsabilitatilor familiale. 

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO