Persoanele care stau in apropierea gropilor de gunoi, in pericol. Gazul care poate provoca decesul a depasit limita admisa
Comisarii Garzii de Mediu sunt in alerta dupa ce au descoperit recent o depasire peste limitele normale a hidrogenului sulfurat in aerul din apropierea gropilor de gunoi. Un gaz care in concentratii mari poate duce la deces.
In Romania sunt peste 100 de depozite de compactare a resturilor, care produc milioane de metri cubi de biogaz. Operatorii lor sunt obligati sa-l capteze si sa-l distruga, insa au fost descoperite nereguli chiar la aceste instalatii.
Controalele comisarilor Garzii de mediu s-au intensificat peste tot in Romania dupa ce au primit nenumarate plangeri de la oamenii care stau in vecinatatea gropilor de gunoi. Toti reclama mirosul greu care uneori ii obliga sa plece de acasa. Este si cazul locuitorilor din Bucuresti. Capitala e inconjurata de trei mari depozite de gunoi autorizate: Vidra, Leordeni si Rudeni.
Mirosul greu vine, spun specialistii, de la hidrogenul sulfurat prezent in biogazul rezultat din descompunerea gunoaielor. Este un compus extrem de periculos in concentratii mari. Masuratorile comisarilor de mediu au indicat in zona Chitila o valoare de doua ori peste limita maxima admisa, iar o alta masuratoate facuta de Agentia pentru Protectia Mediului a indicat o valoare de sapte ori mai mare. Iata ce spune Institutul National pentru Sanatate Publica:
"Expunerea la concentratii mai mari de 400g/m³ este considerata fatala, decesul producandu-se prin paralizia sistemului nervos central. In concentratii scazute hidrogenul sulfurat nu este nociv, dar prezinta un miros characteristic care produce disconfort."
Marian David, director Directia Controlul Poluarii, Garda de Mediu Bucuresti: "Depozitele sunt: Popesti Leordeni, unde datorita disfunctionalitatii instalatiei de captare biogaz a fost aplicata o sanctiune de 10.000 de lei. Depozitul Vidra - am fost de cinci ori in control, am verificat provenienta deseurilor, am constatat disfunctionalitati la captarea si tratarea levigatului, respectarea suprafetei de acoperire - 2.500 de metri patrati, care era depasita de trei ori la control, amenda de 100.000 de lei si am anuntat ANP pentru suspendarea autorizatiei de mediu. Depozitul Rudeni, in urma controlului din 27 iulie s-au constatat iar aceleasi neconformitati."
Cei de la groapa de gunoi din Chitila mai au timp pana pe 10 octombrie sa remedieze neregulile. Intre timp au contestat toate amenzile si au venit cu explicatiile lor pentru sursa mirosului.
Sorin Matei, Directia Tehnica: ''Masuratoarea de care spuneti dvs, in care apare o depasire de sapte ori a valorii normate, e facuta in satul Rudeni, in zonele unde va spuneam nu exista canalizare, fie exista surse locale mult mai apropiate."
Reprezentantii gropii de gunoi sustin ca au comandat si un studiu de dispersie a hidrogenului sulfurat facut de specialistii INMH.
Sorin Matei, Directia Tehnica: "Emisiile de gaze de hidrogen sulfurat de la limitele acestui teritoriu administrat de noi se diminueaza de un milion de ori la o distanta de sapte km. E imposibil sa masori o depasire de sapte ori la o distanta asa mare, ca asta ar insemna ca noi aici am fi gazati."
Pe de alta parte, atat Garda de Mediu, cat si reprezentantii gropii de gunoi atrag atentia ca unii locuitori si-au construit case langa depozitele urat mirositoare fara sa tina cont de limita de protectie impusa de lege, de minimum un kilometru.
Sursa: Pro TV
Etichete: groapa de gunoi, Garda de Mediu, hidrogen sulfurat,
Dată publicare:
08-10-2016 17:24