Groapa de gunoi de 36 mil. euro ii exaspereaza pe oamenii dintr-un sat din Bistrita. De ce au iesit in strada
Peste 100 de oameni din localitatea Tarpiu, din Bistrita-Nasaud, exasperati de mirosul insuportabil care ii chinuie de trei ani, au protestat joi in fata gropii de gunoi a judetului.
A fost facuta cu bani europeni, dar fie proiectul nu a fost bun, fie nu a fost respectat: cert este ca satenii se plang de duhoarea infernala pe care trebuie sa o suporte zi de zi. Oamenii au blocat toate intrarile pe rampa de gunoi, iar jandarmii veniti la fata locului au incercat sa calmeze spirirtele. La randul lor, consilierii judeteni spun ca vor face alta constructie, dar nu au precizat si cand.
Localnici: "Nu mai vrem gunoaie, nu mai vrem gunoaie, nu mai vrem gunoaie."
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
In 2009, cand a fost proiectata, groapa de gunoi a judetului Bistrita-Nasaud trebuia sa fie prima din tara care prevedea o depozitare selectiva a deseurilor. Cu fonduri europene de 36 de milioane de euro, Consiliul Judetean a reusit sa construiasca statia, care abia in 2013 a devenit functionala. De atunci insa a inceput cosmarul pentru oamenii din localitatea Tarpiu, sat situat la mai putin de un kilometru de groapa de gunoi.
Localnica: "Nu mai vrem aerul acesta poluat si copiii nostri sunt vai de ei aici. Au murit acolo animalele oamenilor. Seara te intoxici, nici nu ai curajul sa respiri."
Localnica: "Noua ne place aici, am lucrat in strainatate sa ne facem o casa aici ca sa putem trai cu copiii, dar nu se poate."
Firma procesatoare sustine insa ca mirosul apare destul de rar, atunci cand se scurg anumite substante din bazine. Acest lucru se intampla din cauza ca modulele in care se depoziteaza gunoiul nu ar fi fost construite corect. Reprezentantii Consiliului Judetean au gasit o alta solutie. Vor construi un alt modul in padure, actiune care poate dura cateva luni.
Liviu Tanase, reprezentant firma procesatoare: "E vorba de un proiect care a fost din capul locului gresit. Nu se poate face o groapa pusa si plantata in plan inclinat, 17 grade. Levigatul nu sta cum ar trebui sa poata fi controlat. Daca maine da o ploaie, cum a fost la Focsani ieri, alaltaieri la Focsani, sare tot levigatul."
Ioan Tintean, vicepresedinte CJ: "Noi trebuie dupa ce se umple modulul 1 sa ne pregatim sa punem gunoi in modulul 2. Dansii nu mai doresc extinderea laterala, stanga-dreapta, si au venit cu o propunere unde sa vede padurea in spate, acolo fiind in varful dealului, masele de aer nu ar mai veni pe ei. Noi agream aceasta propunere, trebuie sa cumparam suprafata de pamant din aceasta dereventa."
Un lucru este clar: protestul satenilor a fost zadarnic. Pentru ca vorbim despre un proiect european cu o valoare mare, groapa de gunoi nu poate fi inchisa si nici mutata.
Sursa: Pro TV
Etichete: proteste, bistrita nasaud, groapa de gunoi, miros, sateni,
Dată publicare:
25-08-2016 17:15