Compenseaza rezervele proprii lipsa gazului rusesc?
UPDATE: Vestul tarii va dardai primul, in momentul in care vor aparea problemele.
Este vorba despre scoli, care ar putea ramane in frig, mii de apartamente unde oamenii vor pune mana pe calorifere mai reci si, nu in ultimul rand, despre riscul ca mii de familii sa ramana si fara electricitate.
Probleme se anunta de acum la Zalau, unde conducerea Uzineei Electrica a spus ca va opri furnizarea caldurii catre localnici daca se reduce alimentarea cu gaze naturale. Uzina functioneaza doar pe gaze naturale si nu are la dispozitie un stoc de rezerva.
La Pitesti, inca de marti multi localnicii au ramas fara caldura si risca sa nu mai aiba nici apa calda.
Printre cei care au simtit efectele robinetului inchis de rusi au fost si localnicii din nordul tarii. La Satu Mare, majoritatea localnicilor au centrale de apartament pe gaz, asa ca 40.000 de oameni sunt acum etrem de ingrijorati.
Probleme si in Maramures, unde autoritatile au anuntat ca zeci de scoli sunt in pericol sa ramana fara incalzire daca presiunea gazului scade.
Ingrijorare si la CET Arad, unde consumul de gaz a fost redus. Se foloseste acum mai mult carbune, iar daca problemele vor persista, se va folosi si pacura.
Problema gazelor de import afecteaza si producerea energiei electrice. Electrocentrala din Iernut, care functioneaza cu gaze naturale, este responsabila de 2,5 % din productia nationala de energie electrica, dar si aici au aparut semnele crizei.
Sunt insa si cazuri fericite. Bucurestenii nu vor avea probleme cu incalzirea in urma sistarii livrarilor de gaze, o parte dintre termocentrale urmand sa functioneze pe baza de pacura, fara ca pretul facturilor populatiei sa fie influentat de acest lucru, a declarat miercuri directorul RADET, Virgil Ramba.
La Craiova, Regia de Termoficare din municipiu, care asigura furnizarea caldurii si a apei calde, a anuntat ca poate asigura functionarea celor 31 de centrale termice ale orasului pana in primavara.
La Timisoara, societatea Coltrem, care asigura furnizarea energiei termice a orasului a anuntat ca in aceasta iarna se poate folosi de rezerva de carbune.
In Targu Mures furnizarea de agent termic decurge normal, E.On Gaz asigurand resursa necesara de gaz.
La Cluj Napoca se livreaza energie termica la parametrii prevazuti, companiile furnizoare de gaz dand asigurari ca au rezervele necesare functionarii normale.
La Constanta, agentul termic poate fi furnizat la parametrii normali timp de inca o saptamana, daca vremea nu se va inrautati. Rezerva proprie de pacura a CET ajunge pana in jurul datei de 15 ianuarie.