Noul Razboi Rece! Rusia are gazul. Europa, nu
Rusia tine sa reaminteasca Europei ca este in continuare o super-putere mondiala si ca tot continetul are nevoie de gaz. Daca Romania resimte partial acest lucru, in alte tari din Europa Centrala si de Est situatia nu e la fel de roz..
Cea mai mare cantitate de gaz rusesc intra in Romania pe la Isaccea, in est, in timp ce prin conducta de nord, de la Mediesul Aurit, cantitatea de gaze este de trei ori mai mica.
Dupa ce rusii au oprit conducta de la Isaccea, Romania se alege doar cu 25% din necesarul de gaz rusesc. Oficialii ne asigura ca aceasta diferenta va fi acoperita din cele opt depozite subterane, in care avem gaz si care ne-ar ajunge pentru doua luni de aici inainte. Autoritatile se bazeaza si pe productia interna care reprezinta peste 60% din consum.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Decizia Rusiei de a stopa exporturile de gaze catre Europa are insa efecte dezastruoase pentru tarile din jurul Romaniei. Astfel Bulgaria, Grecia, Macedonia, Croatia si Turcia nu mai primesc deloc gaz rusesc prin Ucraina. Asa ca autoritatile din aceste tari se vad nevoite sa apeleze la rezervele de stat pentru a compensa brutala scadere a livrarilor.
Vecinii bulgari, care depind in proportie de 100% de gazul rusesc, se gandesc sa reporneasca reactorul nuclear de la Kozlodui.
Alte tari precum Ungaria, Polonia sau Austria primesc gaz, in cantitati mult mai mici sau deloc. Polonezii si austriecii primesc doar 25%, respectiv 10%.
Motivele crizei sunt multiple, spun analistii. Peste cateva saptamani se negociaza pretul gazului pentru anul viitor, iar Rusia doreste sa obtina unul cat mai mare. Pe de alta parte, Rusia vrea sa transmita Ucrainei care are ambitii de a intra in NATO ca fara gaz nu poate functiona. Nu in ultimul rand, Moscova vrea sa starneasca antipatia fata de actuala conducere de la Kiev care este pro-occidentala, sperand ca la viitoarele alegeri, tara vecina la nord sa reintre sub influenta Rusiei.
In fapt, rusii bat saua Ucrainei, ca sa priceapa Europa ca ramane la cheremul Moscovei cand vine vorba despre energie.