Basescu si Putin au discutat despre problema gazelor

07-01-2009 00:00

Premierul rus, Vladimir Putin, a avut marti discutii telefonice cu omologul sau bulgar si cu presedintele Romaniei, Traian Basescu, despre problemele legate de tranzitul gazului rusesc pe teritoriul Ucrainei, anunta Itar-Tass.


"Premierul bulgar si presedintele roman m-au sunat", le-a transmis Putin lui Aleksei Miller, presedintele Gazprom, si sefului Serviciilor Federale Vamale, Andrei Belianinov.

"Sunt extrem de ingrijorati cu privire la eventimentele actuale", a adaugat premierul rus.

Compania rusa Gazprom a suspendat, in noaptea de luni spre marti, livrarile de gaze naturale catre Ucraina, masura care a afectat aprovizionarea a numeroase tari europene, inclusiv Romania si Bulgaria.

Cea mai mare cantitate de gaz rusesc intra in Romania pe la Isaccea, in est, in timp ce prin conducta de nord, de la Mediesul Aurit, cantitatea de gaze este de trei ori mai mica.

Dupa ce rusii au oprit conducta de la Isaccea, Romania se alege doar cu 25% din necesarul de gaz rusesc. Oficialii ne asigura ca aceasta diferenta va fi acoperita din cele opt depozite subterane, in care avem gaz si care ne-ar ajunge pentru doua luni de aici inainte. Autoritatile se bazeaza si pe productia interna care reprezinta peste 60% din consum.

Decizia Rusiei de a stopa exporturile de gaze catre Europa are insa efecte dezastruoase pentru tarile din jurul Romaniei. Astfel Bulgaria, Grecia, Macedonia, Croatia si Turcia nu mai primesc deloc gaz rusesc prin Ucraina. Asa ca autoritatile din aceste tari se vad nevoite sa apeleze la rezervele de stat pentru a compensa brutala scadere a livrarilor.

Vecinii bulgari, care depind in proportie de 100% de gazul rusesc, se gandesc sa reporneasca reactorul nuclear de la Kozlodui.


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26