Comisia Europeană a dat undă verde României să oprească importurile de grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui din Ucraina
Comisia Europeană a dat undă verde României să oprească importurile de grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui din Ucraina. Inițial intra în calcul și uleiul de floarea-soarelui, însă produsul a fost scos de pe listă.
Va rămâne sub observație atentă, spune ministrul Agriculturii, ținând cont că odată cu începerea războiului importul de ulei a crescut chiar și de 20 de ori. Chiar dacă România reușește să-și acopere singură consumul, uleiul ucrainean este mai tentant pentru comercianți, pentru că este mai ieftin.
Decizia opririi importurilor a intrat de, marți, doi mai, și va fi valabilă până pe cinci iunie. Sunt vizate doar contractele încheiate începând cu această dată.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Șofer de camion: „Zahăr, zahăr. Da, sigur că da. Ne-au controlat când am intrat în România”.
Șofer de camion: „Vin din Ucraina și merg în Armenia”.
Șofer de camion: „Am făcut două zile prin România. Din Ucraina până în România, vreo cinci zile. Au fost probleme la graniță”.
Camioanele cu marfă din Ucraina intră în România prin vămile din nordul țării ori pe la Isaccea, și părăsesc țara prin vama de la Giurgiu. Cele care transportă grâu, porumb, floarea-soarelui ori rapiță au voie doar să ne tranziteze și, ca să se asigure că niciun strop de marfă nu rămâne aici, autoritățile de la noi au montat pe TIR-uri sigilii. De altfel, procedura de sigilare a camioanelor cu cereale nu este ceva nou. De mai mulți ani, TIR-urile încărcate cu grâne au sigiliu pentru a preveni furturile.
Gabriel Razi, analist pe piața agricolă: „Măsura este una politică, cu impact minim, spre zero, în condițiile în care suntem pe final de sezon și oricum cine a avut de cumpărat marfă din Ucraina, a făcut-o deja. Mai mult, contractele în derulare nu sunt influențate în niciun fel. Așa că, volume mari de marfă din Ucraina vor ajunge în continuare la consumatorii interni, care au semnat contracte înainte de data de 1 mai”.
Deși, inițial, Ministrul Agriculturii a anunțat că pe lista produselor din Ucraina, interzise importului pentru următoarea lună, se află și uleiul de floarea-soarelui, în cele din urmă, produsul a fost exclus.
Potrivit responsabililor din Ministerul Agriculturii, în urma unor verificări mai atente, s-a ajuns la concluzia că pierderile cele mai mari sunt la cereale.
Datele Institutului Național de Statistică arată că importurile de ulei de floarea-soarelui de la vecinii Ucraineni au crescut considerabil.
Ca să vă faceți o idee, în ianuarie am adus din Ucraina peste două sute de mii de tone de ulei, aproape cât tot anul 2021, când nu era război, iar în 2022, importurile pentru acest produs au crescut de 20 de ori. În supermarketuri, uleiul ucrainean se vinde, în medie, cu opt lei, în timp ce uleiul românesc este mai scump, cu un preț mediu de 11 lei.
Pentru că situația este sensibilă, uleiul, alături de alte produse procesate în Ucraina, precum zahărul, făina ori mierea, vor fi mai atent monitorizate la intrarea în România. De altfel, Autoritatea Sanitar Veterinară, cea care se ocupă de controale, a anunțat că a amenajat puncte speciale la granița cu Ucraina și Republica Moldova.
În plus, România va mai primi încă 30 de milioane de euro, despăgubiri pentru fermierii afectați de importurile din Ucraina.