Comercianții au început să vândă pomi de Crăciun în rate fixe. La ce prețuri au ajuns brazii

19-12-2017 18:51


Iei bradul astăzi în rate și îl achiți după Paște sau negociezi insistent știind, desigur, că vânzătorul nu iese niciodată în pierdere. Iată cele două abordări pentru aceeași problemă: cum găsești pomul perfect pentru Crăciun.

Un simbol de la care avem mari așteptări: să aibă un preț rezonabil, să fie bogat și rezistent. Noi vă dăm câteva ponturi, ca să nu vă treziți cu unul ”chel” înainte să schimbăm anul.

Gusturile se pot ajusta, atâta vreme cât prețul e bun: ”Văzut, plăcut, cumpărat! E un pic într-o parte. Și dacă îi bag o pană jos, nu stă el drept?”.

Client: 79 de lei, plus 5 lei plasa...
Reporter: Ați negociat?
Client: Nuuu, la prețul asta ce să negociezi?

”Nu negociază ăștia, nu negociază! O să iau până la urmă, dar ca la noi... îngrași porcul de Crăciun!” - spune supărat un alt cumpărător.

Sunt multe cheltuieli în aceste zile: una e să dai azi 150 de lei ca să iei acasă un brăduț de Normandia și parcă altfel sună 25 de lei. Multe firme care vând brazi lucrează cu bănci ce oferă carduri pentru plata în rate. Adică plătești acum prima rată și achiți ultima tranșă abia după Paște.

Valabil și pentru pomii uriași, dar tăiați, și pentru cei tineri, oferiți în ghiveci.

"Ecologici" sunt botezați de către vânzători, brazii în ciubăr. Dacă asculți teoria ținută de negustori, vor avea viață lungă și după Crăciun.

Practic, lucrurile stau altfel.

Prof. dr. Florin Stănică: ''De regulă, pepinierele care scot astfel de brazi efectiv le taie brutal rădăcinile, adică o bună parte din sistemul radicular a rămas de fapt în pepinieră și vasul ăsta e pus mai mult de formă. Are foarte puțin pământ, deci nu știu dacă e bine să încurajăm achiziția acestor brazi ecologici, ținând cont de faptul că va trebui să-i aruncăm.”

Șanse mai mari de acomodare are o singură specie de brad: bradul Douglas, care miroase a lămâie.

Dacă alegeți totuși un conifer tăiat, stropiți-l cu apă o dată la câteva zile cu un pulverizator de geamuri. Ideal, așezați-l într-un recipient cu apă. 

Tags: brazi, preturi, rate,

VIDEO PROTVPLUS.RO