Lucrati la privat? Daca da, atunci fiti foarte atenti ce faceti in timpul serviciului. Tot mai multi patroni angajeaza detectivi particulari, pe care ii infiltreaza printre salariati.

Vor sa afle astfel cine fura din firma, cine vinde informatii concurentei sau cine nu isi face treaba conform contractului.

Acest tip de spionaj castiga din ce in ce mai mult teren, din dorinta celor care au afaceri, sa isi reduca pierderile.

Agentul sub acoperire poate fi oricine: colegul de birou care munceste cot la cu tine, caruia i te destainui in pauza de cafea sau colega pe care o gasesti angajata la firma si care presteaza aceelasi tip de munca, poate fi seful tau sau portarul. Niciodata, spun regulile, nu va fi cineva care iese in evidenta.

Acest barbat lucreaza sub acoperire deja de 10 ani. E detectiv, are firma privata si a facut orice ca sa se integreze acolo unde trebuia sa culeaga informatii. A luat inclusiv bataie.

Agent sub acoperire: "Au fost momente in misiuni cand am sapat santuri, am fost sofer, am controlat linii de productie, tot felul de meserii. Niciodata nu aratam la fel si niciodata nu munceam de doua ori sub acoperire in aceeasi firma. Dureaza mult acolmodarea, nu a mea cu personajul, ci a celor pe care ii supraveghez, a angajatilor cu mine, pentru ca doar asa ei imi vor oferi infrmatiile de care eu am nevoie.”

La fiecare misiune, detectivul isi creaza o identitate, are acte reale, iar salariul il incaseaza in cont pentru ca, nu-i asa, munceste pentru ceea ce face.

Agent sub acoperire: "Ideea e ca in meseria asta trebuie sa fii cat mai retras, sa nu faci scandaluri, sa iti faci treaba si atat cat mai retras."

Patronii care apeleaza la astfel de servicii descopera ca banii li se scurg printre degete. Vor sa afle de ce au pierderi, de ce concurenta iese inaintea lor cu un produs similar, de ce cheltuielile cresc nejustitfcat.

Marius Badea are o firma de produse lactate si a apelat la detectivii sub acoperire.

Marius Badea – patron: "Eu am apelat la ei pentru ca aveam suspiciui ca mi se fura si voiam sa vad si cat de bine isi fac oamenii treaba. Am descoperit ca aveam un om care chiar fura in complicitate cu cineva de la o firma si tot asa am vrut sa vedem daca sunt scurgeri de informatii, dar nu a fost cazul.”

Misiunile sub acoperire pot dura de la cateva zile pana la cateva luni sau chiar un an si din aceasta cauza si pretul poate varia intre cateva sute de euro si cateva mii, in functie de complexitatea activitatilor pe care le au de facut detectivii.

Cat despre confidentialitate, o spun chiar cei cine semneaza un contracta cu un detectiv.

Detectiv sub acoperire: "Are confidentialitate pe viata."