Cod rosu! Romanii iau antibiotice cu pumnul, fara reteta! Vezi rezultatul
UPDATE: Un raport ingrijorator, prezentat luni de Ministerul Sanatatii, ar trebui sa ne lecuiasca de un obicei pe cat de prost, pe atat de periculos. Romanii apar intr-un top negru al europenilor care inghit cu pumnul si fara masura antibiotice.
In Romania, germenii care dau cel mai frecvent infectii urinare si de cai respiratorii au rezistenta pentru ca noi luam antibiotice pentru a trata o raceala. Ceea ce este contraindicat.
In plus, numai 30% dintre doctori cer o antibiograma, adica o analiza care testeaza in laborator antibioticul la care este sau nu sensibil un microb, care a determinat infectia pacientului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Iar in spitalele europene, deci si in Romania, un procent de pana la 50% din toate antibioticele utilizate pot fi prescrise inadevat.
In plus, chiar daca legea spune ca antibioticele se dau numai in baza unei retete, din multe farmacii pleci cu tratamentul fara sa arati prescriptia medicala.
Oricat de amabila ar fi farmacista, tot incalca legea. La fel de vinovati sunt bolnavii, care au impresia ca o pastila care le-a facut bine candva ii poate scapa de orice boala.
Situatia este agravata si de retetele scrise gresit de medici. 7 din 10 nu cer antibiograme si dau antibioticele bazindu-se pe ce au invatat in teorie. In realitate, germenii pot suferi mutatii.
Chiar daca pare greu de crezut in timpurile noastre datele arata ca in Uniunea Europeana peste 25.000 de oameni mor anual din cauza unor infectii cauzate de bacterii pentru care medicii au epuizat orice varianta de tratament.
Antibioticele trebuie folosite in mod normal pentru vindecarea infectiilor provocate de bacterii.
Cum racelile si gripele sunt cauzate de virusuri, administrarea unui antibiotic nu are niciun fel de efect. Decat acela ca ne face mai rezistenti la medicamentul respectiv, iar atunci cand vom avea cu adevarat nevoie de el, corpul nu va mai reactiona pentru ca s-a obisnuit deja cu el.
In acest moment, potrivit datelor oficiale, infectiile pielii, faringitele, bronsitele, dar chiar si toxiinfectiile alimentare provocate de stafilococul auriu nu mai trec cu banala Meticilina.
O alta situatie alarmanta este si in privinta tulpinilor de Escherichia coli care provoaca infectii digestive, intestinale, biliare si care nici la a treia generatie de antibiotice nu mai rezista.
Escherichia coli este rezistenta la a treia generatie de Cefalosporine, iar pe harta zonei, la noi este cod rosu.
De asemenea, banalul pneumococ care provoca sinuzite, otite si care putea usor fi tratat cu penicilina da de furca medicilor, de vreme ce intre 10 pana la 25% dintre tulpini sunt indestructibile.
Peste 380.000 de europeni au anual infectii cauzate de bacterii rezistente la medicamente, iar 25.000 de oameni mor anual in Uniunea Europeana din cauza infectiilor cauzate de bacterii rezistente la antibiotice pentru care medicii au epuizat orice varianta terapeutica.