Clopotelul a sunat! Profesori lipsa,sute de scoli fara autorizatie sanitara

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Scoala incepe sub semnul cifrei 13, in septembrie 2010. Clopotelul a anuntat luni ca sistemul de invatamant romanesc are grave probleme.

Suntem pe minus cu mii de dascali, iar cei care n-au parasit corabia, au boicotat deschiderile festive si si-au pus ostentativ in piept fluturasul de salariu.

Scolile raman in majoritate paraginite si fara autorizatii sanitare, iar copiii s-au trezit ca din aceasta toamna au alti colegi, dupa ce s-au comasat clasele.

Aproape 200 de elevi de la o scoala din Hunedoara au fost mutati in alte doua institutii. Parintii insa nici nu vor sa auda, pentru ca zona in care sunt trimisi copiii lor este rau famata. Asa ca, luni, i-au adus la vechea generala, acolo unde au contribuit ani de zile la fondul clasei si la fondul scolii.

Din acelasi motiv a iesit scandal si la Scoala Nr.7 din Targu Jiu, desi institutia si-a pierdut deocamdata statutul juridic.

Citește și
rechizite
Este criza, dar rechizitele scolare s-au vandut mai bine ca anul trecut
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

In Prahova, comasarea a dat nastere unor situatii si mai penibile. Dupa ce Ministerul Educatiei a platit 100.000 de lei pentru renovarea unei cladiri cu gresie, faianta, parchet, geamuri noi si sistem de alarma, scoala a fost desfiintata.

Surpriza neplacuta si intr-o localitate din Alba. Din patru clase s-a format una singura, desi elevii sunt de varste diferite, iar unii dintre ei au dizabilitati.

De parca toate aceste probleme nu ar fi suficiente, profesorii vin si ei cu ale lor - teama zilei de maine si lefurile de mizerie. In semn de protest fata de reducerea de 25%, unii au intrat luni la ore cu fluturasii de salariu in piept.

Ministrul educatiei se rezuma doar la promisiuni: "Cand se va redresa tara vor fi primii care vor avea parte de salarii mai mari", a spus ministrul educatiei, Daniel Funeriu. Asta daca nu vor pleca inainte la cules de capsuni...

La toate probleme se mai adauga si scolile neavizate sanitar, unele dintre ele avand inca WC in curte. Asta in conditiile in care cladiri abia renovate sunt desfiinate.

Mai punem si lipsa profesorilor calificati sau chiar lipsa oricarui cadru didactic si incepem sa intelegem de ce peste 60% dintre romani au o parere proasta si foarte proasta despre scolile de stat.

Asta a reiesit dintr-un studiu IRES (Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie), care arata ca, in acelasi procent, parintii si-ar trimite mai degraba copiii catre scolile private. Evident, daca isi permit. Totusi, in schimbul sumelor foarte mari de bani, elevii au parte de profesori motivati, programe atractive si, de cele mai multe ori, drumul spre straintate asigurat.

Cadrele didactice membre ale Sindicatului Liber din Invatamantul Preuniversitar Cluj (SLIPC) au protestat fata de reducerile salariale din educatie purtand fluturasul de salariu prins in piept, pe care scrie "Minus 25%".

Liderul SLIPC, Lucia Cojocaru, a declarat, luni, ca este vorba despre o forma de "protest tacit" prin care vor sa atraga atentia parintilor si autoritatilor fata de reducerea salariilor in sistemul de invatamant.

Ministrul educatiei, Daniel Funeriu, a declarat, luni dimineata, la deschiderea anului scolar la Liceul Pedagogic "Dimitrie Tichindeal" din Arad, unde participa alaturi de lideri locali ai PDL, ca recredibilizarea invatamantului romanesc este principala misiune a mandatului sau de ministru. "Tot ce face Ministerul Educatiei, tot ce face Guvernul este pentru ca ei (n.r. - elevii) sa poata avea multa multa incredere in acest sistem de invatamant. (...)De aceea, recredibilizarea invatamantului romanesc este principala misiune a mandatului meu de ministru al Educatiei", a afirmat Funeriu.

In total, trei milioane de elevi si prescolari au inceput luni cursurile. Noul an scolar care va avea 36 de saptamani de cursuri, insumand 177 de zile lucratoare, cu patru mai multe decat in anii scolari precedenti, elevii urmand sa incheie cursurile in 17 iunie 2011.

Elevii vor incheia cursurile vineri, 17 iunie 2011. Finalizarea cursurilor mai devreme este insa anuntata in metodologia de organizare a examenului national si a celui de bacalaureat. Elevii claselor a VIII-a vor finaliza cursurile cu o saptamana mai devreme de 17 iunie, respectiv in 10 iunie, iar liceenii din clasele a XII-a si, respectiv, a XIII-a vor termina cursurile in 27 mai.

Anul scolar 2010/2011 e structurat pe doua semestre. Astfel, in semestrul I sunt programate cursuri in intervalul 13 septembrie - 21 decembrie. In perioada 1 - 7 noiembrie, clasele din invatamantul primar si grupele din invatamantul prescolar vor fi in vacanta.

Elevii vor avea vacanta de iarna din 22 decembrie 2010 pana in 4 ianuarie 2011. Cursurile semestrului I vor fi reluate in 5 ianuarie 2011 si vor dura pana in 28 ianuarie. Vacanta intersemestriala este programata pentru intervalul 29 ianuarie - 6 februarie 2011.

Cursurile in semestrul al doilea incep in 7 februarie 2011 si dureaza pana in 15 aprilie. Din 16 aprilie si pana in 25 aprilie 2011 elevii vor fi in vacanta de primavara, cursurile semestrului al doilea urmand sa fie reluate in 26 aprilie. Semestrul al doilea se va incheia in 17 iunie.

Elevii vor fi in vacanta de vara din 18 iunie pana in 11 septembrie, cu o saptamana mai putin decat in anul scolar 2009-2010. Totodata, elevii nu vor merge la cursuri nici in zilele libere prevazute de lege.

Tezele din semestrul I al anului scolar 2010-2011 vor fi sustinute, de regula, pana la data de 17 decembrie 2010, iar cele de pe semestrul al doilea, pana la data de 20 mai 2011.

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Basescu: In aceste momente grele, scoala are nevoie de creativitate
Basescu: In aceste momente grele, scoala are nevoie de creativitate

Traian Basescu a transmis un mesaj ocazionat de inceperea noului an scolar, in care se specifica faptul ca"scoala romaneasca are nevoie de creativitate, inovatie si initiativa pentru ca elevii sa reuseasca".

Este criza, dar rechizitele scolare s-au vandut mai bine ca anul trecut
Este criza, dar rechizitele scolare s-au vandut mai bine ca anul trecut

Vine scoala, bine-mi pare, scoatem rechizite la vanzare! Si poate nu o sa credeti, dar romanii, desi mai saraci au cumparat mai multe caiete, penare si ghiozdane ca niciodata.

Anul scolar 2010-2011 va fi mai lung! Afla cand sunt vacantele
Anul scolar 2010-2011 va fi mai lung! Afla cand sunt vacantele

Noul an scolar incepe pe 13 septembrie si va avea 36 de saptamani de cursuri, adica 177 de zile lucratoare, cu patru mai multe decat in anii scolari trecuti. Elevii vor termina cursurile pe 17 iunie 2011.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar
Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar

SUA vor găzdui vineri o reuniune virtuală a donatorilor de ajutor internaţional pentru Ucraina, aşa-numitul Grup de contact în format Ramstein, după ce Congresul american a aprobat un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.