Ciresele romanesti cuceresc Rusia. Cati bani sunt dispusi sa plateasca importatorii pentru un kilogram
Importatorii din est au facut comenzi si mai multe dupa ce in 2013 au cumparat de la noi aceste fructe aromate.
Iar anul acesta, pomii au inflorit mai devreme, iar ciresele vor ajunge mai repede la rusi sau in pietele noastre. In vestul tarii, la Timisoara, pomiculturii au inceput marti culesul. Au cirese destule si pentru pentru noi si pentru export.
Prin livezile din judetul Timis, gospodarii culeg ciresele de mai si se grabesc sa ajunga la piata. Pretul de 20 de lei pe kilogram este cam ridicat, dar oamenii spera sa le vanda cat mai repede. In localitatea Bucovat, cei mai multi asa isi castiga painea. Au livezi si vand cirese.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ion Vasilon, proprietar de livada: "La ducem, in primul rand, la Deva. Scoatem cam 500-600 de kilograme, poate mai mult. La inceput, primele, cele de mai, sunt la 20 de lei, apoi ajung si la 8 lei."
In livada de alaturi, un alt localnic isi umple galetile cu fructele gustoase.
Daniel Pop proprietar de livada: "Pentru noi e rentabil, aici e satul cu cirese."
In Mures, cei mai multi proprietari spera sa inceapa culesul peste zece zile.
In 2013, peste 60 de tone de cirese din recolta localnicilor din Mures au ajuns la rusi, care anul acesta au comandat si mai multe.
In alt colt al tarii, pe dealul Cotnarilor langa Iasi, peste 200 de tone vor fi incarcate in tiruri, spre Rusia. Aici, daca vremea nu le va face pomicultorilor nicio supriza, comanda va fi onorata la inceputul lui iunie.
Proprietar de livada: "De regula, sunt preferate soiurile de culoare inchisa si cat mai mari posibile, cat mai dulci, cat mai ferme la pulpa."
Vasile Baianu, proprietar de livada: "Relatiile noastre au fost mai mult cu piata ruseasca decat cu Anglia sau Olanda. Piata occidentala e mult mai specializata, vor neaparat la caserola."
Producatorii spun ca strainii cumpara doar soiurile rezistente, care nu se strica in lungul drum spre supermaketurile cele mai indepartate din Rusia. Importatorii platesc intre 2 si 4 euro pe kilogram.