Cheltuielile cu creşa sau cu grădiniţa vor fi suportate de stat, prin intermediul angajatorului
Dacă aveţi copii cu vârste până în 6 ani, puteţi să îi cereţi angajatorului să suporte cheltuielile cu creşa sau grădiniţă. Puteţi primi până la 1.500 de lei pe lună.
Mai departe, firmele care decid să îi sprijine pe părinţi, vor putea să-şi scadă aceasta cheltuială, din impozitele plătite statului.
Măsura se aplică de anul acesta, atât în cazul copiilor care merg la stat, cât şi la privat.
Pentru mulţi părinţi, taxa pentru creşă sau grădiniţă reprezintă o parte serioasă din buget.
De la începutul acestui an, angajaţii le pot cere patronilor să-i ajute cu cheltuielile pe care le au cu creşă ori grădiniţă - privată sau de stat. Limită de cheltuieli este de 1.500 de lei, pe lună, pentru un copil cu vârsta de sub şase ani.
În practică, totul ar trebui să decurgă simplu: părinţii plătesc taxa de grădiniţă sau creşă, iar apoi să vină cu dovada plăţii, cu chitanţă, de exemplu, la angajator. Legea nu impune limite în privinţa veniturilor pe care le au părinţii. Iar angajatorul nu pierde nimic, pentru că i se reduce din impozitul pe care îl are de plătit către stat. Sunt însă condiţii impuse firmelor care vor să ofere această facilitate.
Angajatorul trebuie să fie la zi cu plata taxelor către stat şi totodată să se asigure că respectiva creşă sau grădiniţă este autorizată de Ministerul Educaţiei.
Angajatorul este cel care decide dacă oferă sau nu această facilitate. Potrivit firmelor de recrutare, în această perioadă multe firme încă nu s-au decis - unii patroni se tem de eventuale controale suplimentare din partea Fiscului.
Andreea Gheorghe, specialist companie HR: "Ar putea să fie o soluţie pentru menţinerea angajaţilor şi motivarea lor, însă vor trebui să găsească soluţii pentru contracarea situaţiei în care angajaţii nu au copii, să găsească soluţii pentru restul angajaţilor, care vor dori beneficii similare."
În România sunt aproximativ 600 de mii de copii cu vârste între 3 şi 6 ani, dar numărul de creşte şi grădiniţe este mic. Numai în Capitală este cerere pentru 9.000 de locuri în creşe, dublu faţă de câte există.