Certificatul energetic obligatoriu? Sa mai astepte, a decis Guvernul
Motivul? Procedurile de aplicare a noului sistem nu sunt suficient de clare, iar numarul de auditori energetici este inca insuficient, relateaza Mediafax.
Decizia luata in cadrul sedintei de vineri a Executivului a fost confirmata de catre ministrul mediului, Laszlo Borbely, si purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.
Potrivit legii, la incheierea oricarui contract de vanzare-cumparare sau inchiriere pentru cladirile de locuit familiale si apartamentele din blocurile de locuinte va fi obligatorie prezentarea certificatului de perfomanta energetica pentru cladire.
Din certificatele de eficienta energetica pentru apartamente vom afla cat de multa caldura pierd acestea si cata energie consuma pentru asigurarea confortului termic. Mai mult, un certificat ne poate spune si cat de luminos este un apartament.
Documentul este valabil zece ani de la data emiterii si se elaboreaza de catre auditorii energetici pentru cladiri, adica persoane fizice atestate.
Legea urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2010, dar Guvernul a decis in luna decembrie sa amane cu un an termenul de la care statul impune obligativitatea certificatului energetic. Amanarea de atunci a fost decisa in urma avertismentului notarilor publici ca pretul caselor va creste cu 5 pana la 10% si ca astfel tranzactiile vor fi blocate.
O luna dupa aceea, ministrul dezvoltarii regionale si turismului, Elena Udrea, declara ca certificatul energetic trebuie sa fie obligatoriu. Asta din luna martie 2010.