Sedusi de decor, dar in pericol la orice cutremur. In Centrul Vechi, bulina se tine in birouri
Oamenii care-si petrec timpul liber in Centrul Vechi al Capitalei sunt pusi in pericol de cladirile subrede in caz de cutremur.
In fiecare saptamana, in jur de 45 de mii de oameni iau loc la o terasa in centrul vechi al capitalei.
Totul arata mai bine decat acum 10 ani, dar avem noi romanii un proverb care spune ca afara-i vopsit gardul si inauntru leopardul.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
De exemplu, un restaurant din Centrul Vechi care se vrea o oaza de relaxare. Si chiar este, pana intri in cladire: o mana de vopsea si una de var pe coridor.
Scara interioara de lemn tradeaza fragilitatea a cladirii. Cat de puternici sunt peretii, ca sa reziste unui seism? Cedeaza foarte usor doar daca atingi tencuiala.
Sedusi de decorul romantic al bistrourilor de la parter, multi nu vad pericolul care pandeste deasupra.
"Ce sa vad, e o cladire care sta sa se prabuseasca, un balcon care sta sa imi cada in cap. Mai bine nu imi aratati", a spus un client din zona.
"Ei ma platesc pe mine, nu eu pe ei, daca se intampla ceva", a spus un altul.
Practic, este posibil sa nu mai aiba cine cere despagubirea, in caz ca oamenii ar fi surprinsi aici de un seism.
Locatarii umplu gaurile cu chit si zugravesc o data la 2-3 ani. Doamna Paraschivescu a pus tavan fals. Crapaturile mari nu se mai vad, dar cosmetizarea n-are niciun efect.
"A fost crapat pe hol, in casa. Acuma...", a spus femeia.
Pentru consolidare, care ar costa cam 20 de mii de euro pe apartament, proprietarii nu au bani.
Nu vor sa semneze toti dar nici ca lucrarea sa fie platita prin programul national. Primaria propune ca refacerea sa fie obligatorie. Altfel nicio cladire cu bulina nu mai poate fi utilizata pentru magazine, baruri, cluburi sau restaurante.
"Daca respectam procedurile actuale, trebuie sa fie de acord toti detinatorii de spatii", a spus Gheorghe Patrascu, arhitectul sef din cadrul PMB.
220 de oameni locuiesc intr-un bloc din sectorul 4, construit in 1964 dupa norme de securitate seismica de mult depasite.
La parter sunt un fast food, un supermarket, o farmacie, un cazino si alte 3 magazine. Bulina pe care scrie risc I seismic zace in biroul administratorului.
Bulina pitita nu anuleaza de fapt prognosticul sumbru, la un cutremur de peste 7.
Primaria Capitalei va cere Ministerului Dezvoltarii sa sustina modificarea legii consolidarii.
Probleme sunt peste tot, nu numai in Bucuresti, iar odata cu modificarea legislatiei restrictiile de inchiriere s-ar aplica in toate orasele.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti, cutremur, cladiri, centrul vechi, bulină,
Dată publicare:
10-10-2013 19:09