O testoasa ar fi presimtit cutremurul de duminica. Rolul stiintific al animalelor in asemenea cazuri
Cercetatorii care au studiat comportamentul animalelor in preajma unui cutremur pun pe seama unei sensibilitati aparte anumite reactii ale necuvantatoarelor.
La statia seismica din Vrancea, o broasca testoasa, de exemplu, n-a mai mancat cu doua zile inaintea seismului de 5, 5 pe scara Richter produs duminica.
Iar camerele de supraveghere de la delfinariul din Constanta, unde exista si o mica gradina zoologica, au surprins nelinistea salbaticiunilor in acele momente de tensiune.
Duminica, la ora 4:20 de minute o zebra din microrezervatia din Constanta iese agitata din adapost. Inainteaza spre gard, dar se opreste pret de cateva secunde ca si cum s-ar teme. Apoi se intoarce brusc spre adapost. Cutremurul are loc la 4:37, cand zebra intrase speriata inauntru.
Aceeasi reactie o are si o lama.
Curios este ca la Constanta, la ora 5 fara 20 de minute, vantul a inceput sa bata cu putere.Au fost insa si exceptii.
Desi este cunoscut faptul ca pasarile reactioneaza inaintea petrecerii unui cutremur, papagalii de la microrezervatie au fost foarte cuminti, nu s-au agitat deloc. Specialistii cred ca este posibil ca acestia sa se fi domesticit, pentru ca stau de mult timp in captivitate, asa ca si-au mai pierdut din simturi si nu mai reactioneaza la fel ca in salbaticie.
La fel se explica si lipsa de reactie a unor animale de companie.
Adrian Balba, directorul Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii din Constanta: "Cutremurul produce zgomot si deseori ajunge inaintea miscarii telurice si ele percep mai bine decat noi zgomotele".
In Vrancea, cercetatorii de la statia seismica Vrancioaia au in grija trei papagali, o broasca testoasa si niste carasi. Iar la ultimul cutremur au sesizat ca numai testoasa si-a schimbat comportamentul: nu a mancat doua zile inainte de seism.
Broscuta si-a reluat regimul de hrana obisnuit, in ultima perioada a mancat in fiecare zi, iar specialistii spun ca aceasta schimbare de comportament nu a avut legatura cu seismele, ci cu racirea brusca a vremii, dat fiind ca testoasele aflate in libertate, se pregatesc de hibernare.
Nici studiile facute in Italia sau in Statele Unite, nu au ajuns la o concluzie. De aceea este greu de spus daca ne putem bizui pe anumite reactii ale animalelor de langa noi, ca sa ne dam seama ca urmeaza un cutremur.