Centrul Bucureștiului a devenit, din acest sfârșit de săptămână, o mare stradă pietonală
Centrul Bucureștiului a devenit, din acest sfârșit de săptămână, o mare stradă pietonală, așa cum vedem în toate capitalele europene.
Pe Calea Victoriei și pe zeci de străduțe adiacente nu mai intră mașinile, doar oamenii dornici de plimbare în aer liber sau cei care vor să facă mișcare. Așa se va întâmpla în fiecare weekend, până în toamnă.
Pe Calea Victoriei, una dintre cele mai aglomerate artere din Bucureşti, copiii bat mingea liniştiţi pe şosea, în timp ce pasionaţii de fotografie caută să surprindă cel mai bun unghi.
Alegeri 2024
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
Plimbarea pe străduţele vechi ale Capitalei este o bucurie pentru toată lumea. Unii au venit şi cu cei mai buni prieteni. În cazul de faţă, Timi şi Lea, doi cățeluși.
Tânăr: „E o mică poveste la mijloc. Timi plângea că îl lăsăm singur în casă şi am zis: hai să-i luăm o fetiţă, poate nu mai plânge. Acum e fericit. Cred că cu toţii simţim nevoia de ceva liber în weekend, să ieşim”.
De acum încolo, aşa va fi la fiecare sfârşit de săptămână. 34 de străzi, cu o lungime totală de 11 km, din centrul Capitalei rămân doar pentru plimbare. Oamenii pot merge fără griji de pe Kiseleff ână la Naţiunile Unite, cu străzile adiacente, inclusiv zona Icoanei şi Piaţa Amzei.
Deocamdată, la noi, asta se întâmplă doar în week-end-uri, până la final de octombrie. Au rămas semafoarele, care ne amintesc că, de luni, se reia traficul.
Propunerea străzilor pietonale în centrul Capitalei aparţine organizaţiei non-guvernamentale - ARCEN, care promovează o viaţă urbană de calitate. Primăria Capitalei a pus ideea în practică.
Alberto Groșescu, directorul executiv al Asociației Române pentru Cultură, Educație și Normalitate: „Ideea este de a reconecta oamenii cu oraşul, de a da o şansă comercianţilor. Credem că, în timp, lucrul acesta ar trebui să devină permanent”.
Constantin Neacșu, manager de bistro: „În primul rând, ne bucurăm că revenim la normalitate. Era nevoie de aşa ceva, stradă pietonală, mai ales în centrul Bucureştiului, lumea este foarte dornică să iasă la plimbare, să bea o bere”.
În contextul pandemiei, proiectul străzilor pietonale vine să mai reducă şi aglomeraţia din parcuri de la sfârşit de săptămână.