Cel mai mare paianjen din lume a ajuns si in Romania, la Muzeul Antipa. Theraphosa blondi se hraneste cu pasari
Tarantula, vaduva neagra sau scorpionul african sunt cateva dintre exponatele care au facut senzatie in intreaga lume si au ajuns acum in Romania. Pot fi admirate zilele acestea la Muzeul Antipa din Capitala.
Exponatele au fost inchise cu mare atentie, pentru ca unele pot intepa mortal.
Copiii au fost in acelasi timp fascinati, dar si tematori in fata paianjenilor uriasi. Totusi, dupa ce si-au dat seama ca tarantulele nu pot ajunge la ei, parca au mai prins curaj.
Expozitia "Tesaturi periculoase", detinuta de un polonez, a facut deja un tur al Europei, iar ultimele dati a fost la Madrid si Porto. Cuprinde peste 40 de specii de paianjeni si scorpioni, majoritatea din zone tropicale.
Chiar daca tarantulele de 15 centrimetri par cele mai fioroase, adevaratul pericol vine de la cel mai mic exponat. Vaduva neagra are doar 1 centimetru, dar pentru ca veninul sau poate fi mortal, este tinuta intr-un sistem dublu de securizare, inchis cu cheia.
De altfel, exista si o explicatie pentru care paianjenii mai mici sunt mai periculosi.
"Daca animalul este mare si poate prin forta pe care o are sa isi retina prada, nu are neaparat nevoie de un venin puternic, in timp ce un animal mic, cum e vaduva neagra, are nevoie de un venin puternic si rapid, care sa retina prada muscata", a explicat Luis Popa, directorul general al muzeului.
In prezent, exista 44.000 de specii de paianjeni in intreaga lume. Putini stiu, insa, ca, dintre acestea, doar 200 sunt cu adevarat periculoase.
Cel mai mare paianjen din lume, Theraphosa blondi - despre care primii exploratori spun ca l-au vazut hranindu-se cu o pasare colibri, tarantula cu genunchi de foc sau scorpionul african cu coada neagra vor fi la Muzeul Antipa pana in luna iulie.
Conducerea muzeului isi propune ca dupa aceasta expozitie, cei care sufera de arahnofobie sa nu se mai teama de paianjeni, ba chiar... sa ii indrageasca.