Carne descompusa si larve, intr-un curs de investigatii criminalistice la Muzeul Antipa

Ultima actualizare: 22-07-2013 06:46
Muzeul Antipa

Elevii pasionati de investigatii criminalistice isi pot testa aptitudinile la Muzeul Antipa, unde reprezentantii institutiei le-au pregatit un curs care consta in prelevarea unor insecte din bucati de carne descompusa.

In perioada 15 - 26 iulie, la Muzeul Antipa se desfasoara modulul de entomologie criminalistica in care copii cu varste cuprinse intre 14 - 17 ani pot participa la cursuri teoretice despre expertiza criminalistica, legatura criminalisticii cu alte stiinte, investigarea criminalistica a locului savarsirii infractiunii din perspectiva entomologiei criminalistice, clasificarea speciilor de insecte necrofage din cadrul Ordinului Diptera si Coleoptera, dar si un examen practic, in care participantii vor simula o infractiune (identificarea urmelor, prelevarea probelor si crearea ipotezelor).

Pentru desfasurarea si organizarea acestui modul, reprezentantii muzeului au folosit bucati de carne, care au fost asezate "in locuri optime pentru descompunere, astfel incat larvele sa se dezvolte".

"In saptamana care tocmai se incheie, ca si in urmatoarea, se desfasoara la Muzeul Antipa in cadrul Scolii de Vara, program dedicat elevilor aflati in vacanta, modul intitulat «Entomologie criminalistica». Este vorba de a le prezenta, de a-i familiariza pe copii cu acele specii de insecte care prin starile lor de dezvoltare - oua, larve, pupe - pot sa-i ajute pe cei specializati in dezlegarea misterelor unor evenimente precum crimele. Pentru a putea preleva aceste insecte, care nu se dezvolta decat in carne aflata in descompunere, am folosit cateva bucati de carne de pui si de vita, care au fost lasate in aer liber, intr-un loc pentru cateva zile, atat cat sa se poata dezvolta larvele pe care urmeaza sa le identifice ca specii copiii impreuna cu coordonatorul nostru, care este specializat in entomologie criminalistica, doamna Lavinia Iancu", a declarat, vineri, pentru Mediafax, Aurora Stanescu, sef departament PR, Marketing Cultural si Programe Educative, la Muzeul Antipa. Totodata, ea a precizat ca dupa prelevarea insectelor, bucatile de carne au fost ingropate.

"Fiind foarte cald, mirosul carnii s-a imprastiat, probabil ca multa lume a fost deranjata, dar bucatile de carne, dupa prelevarea insectelor au fost ingropate si pericolul persistentei mirosului de carne in descompenere a disparut", a explicat Aurora Stanescu.

Declaratiile acesteia au fost facute dupa ce vizitatorii muzeelor din apropierea Antipa au sesizat un miros persistent de carne in putrefactie.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO