Investitii de nota 4 in 20 de ani. Statul da 70.000EUR pe un WC, dar tine cate 6 copii intr-o banca
Pereti in ruina, acoperis rupt si o curte plina de moloz. Asa arata in 2007 scoala din Fastaci, judetul Vaslui. Au trecut 7 ani, dar cladirea a ramas la fel. Astazi, cei aproape 100 de copii s-au reintors in bancile vechi, ingramadite din cantonul silvic.
"- Asa iesi tu la tabla, pe sub banca? Nu te lovesti ? ..''
" - E rau, e clasa stramta. Stam cate 5-6 intr-o banca si iesim pe sub banci la tabla'', poveste Andreea, una dintre eleve.
"Spatii subdimensionate, improvizate. Cate 20 de copii in camere de 1m patrat, plus cadrul didactic. Ca sa scoti un copil de la perete deranjezi pe ceilalti 5 sa ajunga la tabla", spune si Manuela Ciobanu, directorul scolii.
Cladirea scolii aproape ca nu se mai vede dintre buruieni, iar lucrarile pe care s-au cheltuit milioane de lei sunt mult in urma. 30 de miliarde de lei vechi s-au investit aici, insa constructorul mai cere 6 miliarde, bani pe care primaria nu ii are. Problema s-a mutat in instanta.
"Daca nu ajungem la o intelegere, voi cere in CL rezilierea contractului", spune Sima Hristache, primarul comunei Cozmesti.
Probleme si la Hantesti in judetul Suceava. Aici a inceput renovarea scolii in urma cu 5 ani, iar intre timp banii s-au terminat. De atunci elevii se chinuie in doua schimburi.
"Ii schimba dintr-o clasa in alta, prin laborator, pe unde pot", povesteste un parinte. "Se micsoreaza orele, au 2 sau 3 programe", spune si mama uneia dintre eleve.
Si aici cu cateva milioane de lei lucrarea ar fi gata.
Probleme cu finantarea se regasesc si in satul Dobric din Bistrita Nasaud. 70.000 de euro s-au risipit aici doar pentru toaleta unei scoli. Cu astfel de costuri, evident ca banii s-au topit. Pe cat de scumpa a fost, pe atat de nefolosita e in prezent.
''Lucrarea a fost adjudecata la o valoare de 360.000 de lei. Constructia sta in custodia constructorului'', explica Paul Stir, primarul comunei Caianu Mic.
Grigore Dunca, director: "Spatiul este incapator, bine compartimentat, numai ca nu se poate pune in functiune din cauza unor probleme de neplata".
Intre timp, copiii se descurca asa cum pot.
''Se abtin mai mult si vin la mine la pizzerie la toalete, pentru ca in WC lor sunt conditii foarte proaste", spune un parinte.
Departe de a fi o situatie perfecta si in Bucuresti, o scoala din 10 a inceput anul scolar 2013 fara autorizatie sanitara.
In Capitala, 45 de scoli si-au deschis portile fara a avea avizele sanitare. Cele mai intalnite probleme se refera aici la neterminarea lucrarilor de renovare, la iluminatul defectuos, lipsa cadrelor medicale sau igineizarea necorespunzatoare.
LISTA ministrilor Educatiei din Romania, dupa 1989:
-> Mihail Sora (apolitic)
-> Gheorghe M. Stefan (guvernul Petre Roman)
-> Mihail Golu (PSD)
-> Liviu Maior (PSD)
-> Virgil Petrescu (PNTCD)
-> Andrei Marga (PNTCD)
-> Ecaterina Andronescu (PSD)
-> Alexandru Athanasiu (PSD)
-> Mircea Miclea (PD)
-> Mihai Hardau (PD)
-> Cristian Adomnitei (PNL)
-> Anton Anton (PNL)
-> Emil Boc (PDL)
-> Daniel Funeriu (PDL)
-> Catalin Baba (PDL)
-> Ioan Mang (PSD)
-> Liviu Pop (independent)
-> Remus Pricopie (PSD)
Marga si Andronescu - specialistii in Educatie
In 2007 (de cand scoala din Fastaci a ramas neatinsa de guvernanti), la Educatie era sef Mihai Hardau (PDL), care a fost insa schimbat in acelasi an cu Cristian Adomnitei (PNL), pana in octombrie 2008.
Au urmat, in ordine: Anton Anton, Emil Boc, Daniel Funeriu, Catalin Baba, Ioan Mang, Liviu Pop, Ecaterina Andronescu si Remus Pricopie.
Din lista de mai sus, doua nume trebuie subliniate in mod special, Andrei Marga si Ecaterina Andronescu, deoarece ei au stat cel mai mult in fotoliul de ministru al invatamantului romanesc, dupa 1989.
La remanierea guvernamentala din 1997, ministrul Educatiei Virgil Petrescu a fost inlocuit cu taranistul Andrei Marga, care a ocupat aceatsa functie din decembrie 1997 pana in decembrie 2000. El a rezistat la sefia Educatiei in 3 guverne - Ciorbea, Radu Vasile si Mugur Isarescu.
Apoi, a venit randul Ecaterinei Andronescu. Fostul rector al Universitatii Politehnice din Bucuresti, profesor doctor Ecaterina Andronescu, a fost nominalizata de trei ori ca ministru al Educatiei, dupa mandatele din 2000-2003, in Cabinetul Nastase, 2008-2009 in Guvernul PDL-PSD, si iulie-decembrie 2012 in Guvernul USL.
Ea a avut in Ministerul Educatiei, mai intai, functia de secretar de stat pentru invatamant superior, in intervalul 1995-1996. Apoi, in perioada 2000-2003, a fost ministrul Educatiei si Cercetarii, dar nu si-a dus mandatul la bun sfarsit, fiind revocata de premierul de atunci Adrian Nastase, in iunie 2003. Andronescu a revenit la conducerea Ministerului Educatiei, in 2008, in Guvernul format de PDL si PSD, parasind functia odata cu plecarea social-democratilor de la guvernare.
A revenit in fotoliul de ministru al Educatiei in iulie 2012 si a parasit functia in decembrie 2012.
A fost inlocuita cu Remus Pricopie, care, coincidenta, in perioada 2001-2003 a detinut functia de consilier al ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu.
Cum a avut grija Guvernul Romaniei de banii necesari scolilor
In octombrie 2010, conform unor calcule Mediafax, Guvernul condus de Emil Boc a alocat fonduri totale de 80 milioane lei pentru reabilitarea unor scoli, jumatate din bani fiind distribuiti catre unitati de invatamant din comune conduse de primari PDL. Astfel, din suma totala au fost alocate 40,5 milioane lei pentru 307 unitati din comune conduse de primarii PDL.Restul banilor au fost transferati in principal catre scoli din comune conduse de PSD (15,36 milioane lei pentru 150 primarii), PNL (11,44 milioane lei pentru 128 primarii) si UDMR (5,23 milioane lei pentru 54 primarii).
In municipiul Bucuresti, cele mai multe fonduri au fost alocate pentru reabilitarea scolilor din sectorul 4 (1,45 milioane lei), urmat de sectorul 2 (1,3 milioane lei), sectorul 6 (1,2 milioane lei), sectorul 5 (330.000 lei) si sectorul 1 (165.000 lei).
Printre cele mai mari fonduri se numara cele alocate la Grupul scolar "Gheorghe Lazar" din orasul Pecica, judetul Arad (pentru o cladire noua la scoala generala), cu un milion lei, si la Liceul teoretic "Ady Endre" din Sectorul 2 Bucuresti (sub forma de investitie in campus), cu 600.000 lei.
La sfarsitul lunii iulie 2013, Guvernul condus de Victor Ponta a anuntat prima rectificare bugetara din acest an. Pe lista ministerelor care primesc mai putini bani se afla si ... Ministerul Educatiei.Astfel, a fost anuntat public faptul ca pentru Ministerul Educatiei bugetul de cheltuieli va fi diminuat cu 235,6 milioane lei (8,5 miliarde lei buget initial), rezultat din majorarea cu 40 milioane lei a fondurilor pentru reabilitarea de scoli, gradinite si campusuri universitare, dar concomitent cu reducerea sumei blocate de 10%.
Conform Legii finantelor publice, ordonatorii principali de credite repartizeaza creditele bugetare dupa retinerea a 10% din prevederile aprobate acestora, pentru asigurarea unei executii bugetare prudente. Repartizarea sumelor retinute in proportie de 10% se face in semestrul al doilea, dupa examinarea de catre Guvern a executiei bugetare pe primul semestru.
Sursa: Pro TV
Etichete: educație, scoala, invatamant, elevi, scoli, reabilitare, dezastru,
Dată publicare:
16-09-2013 18:27