Cea mai valoroasa opera de arta din Romania ar putea ajunge la un arab. Cine mai vrea sa cumpere "Cumintenia Pamantului"
Un om de afaceri arab, stabilit in Franta, vrea pentru el "Cumintenia Pamantului", cea mai valoroasa opera de arta aflata pe teritoriul Romaniei.
Scoasa la vanzare pentru suma de 20 de milioane de euro, sculptura lui Brancusi are acum 4 posibili cumparatori, printre care si un muzeu de peste hotare. In tot acest timp, statul roman amana inceperea negocierilor pentru achizitionarea lucrarii si asteapta o noua expertizare.
Cumintenia Pamantului a fost scoasa la vanzare de mai bine de doua luni. Pentru ca face parte din tezaur, statul roman a avut drept de preemtiune 30 de zile. Nu a inaintat o oferta, ci doar a lansat varianta unor negocieri, in speranta ca va obtine o suma mai mica decat cea dorita de mostenitori - 20 de milioane de euro.
Dupa o luna de intalniri cu reprezentantii mostenitorilor, Ministerul Culturii a cerut o alta amanare - pentru ca o noua comisie sa reevalueze sculptura. Procedura nu este, insa, pe placul detinatorilor.
"Da...sunt foarte interesati sa o ia pe gratis. Tatal meu a fost condamnat pentru delict de uneltire contra statului in 50 si ceva, a fost asasinat in inchisoare si pana in ziua de azi nu avem nici macar certificat de deces. E trist, dar m-am obisnuit sa se poarte asa, nu s-a schimbat nimic. Sper sa nu ne bage si pe noi in inchisoare acum, ca ne permitem sa avem pareri", a spus Dinu Viloiu, unul dintre mostenitori.
"Ar fi mai simplu daca statul ar preciza ce suma vrea sa ofere, iar daca vanzatorul nu este interesat sa vanda la acea suma, avand oferte la un nivel superior, nu s-ar mai cheltui bani pe reexpertizare si reevaluare", a spus Alexandru Baldea, reprezentantul mostenitorilor in negocieri.
In paralel, un om de afaceri arab, care detine o colectie de arta de o valoare uriasa, intr-un muzeu de arta moderna din Paris, doreste capodopera lui Brancusi. In afara de el, un muzeu privat din Austria, o asociatie de colectionari din Olanda, precum si un om de afaceri din Romania, care detine o fundatie, sunt pe lista celor interesati de "Cumintenie".
Cu totii se lovesc, insa, de o mare problema - pot scoate sculptura de pe teritoriul Romaniei doar pe termen scurt, pentru eventuale expozitii.
Comisia de expertizare si evaluare stabilita de comisia de negociere a Ministerului Culturii trebuie ca pana pe data de 15 noiembrie trebuie sa stabileasca pretul de pornire in negocierea pentru Cumintenia Pamantului. Dupa aceea, negocierile dintre reprezentantii mostenitorilor si Ministerul Culturii ar putea dura chiar si cateva luni, timp in care posibilii cumparatori nu au altceva de facut decat sa astepte raspunsul final al statului roman.