Cea mai valoroasa opera de arta din Romania ar putea ajunge la un arab. Cine mai vrea sa cumpere "Cumintenia Pamantului"

×
Codul embed a fost copiat

Un om de afaceri arab, stabilit in Franta, vrea pentru el "Cumintenia Pamantului", cea mai valoroasa opera de arta aflata pe teritoriul Romaniei.

Scoasa la vanzare pentru suma de 20 de milioane de euro, sculptura lui Brancusi are acum 4 posibili cumparatori, printre care si un muzeu de peste hotare. In tot acest timp, statul roman amana inceperea negocierilor pentru achizitionarea lucrarii si asteapta o noua expertizare.

Cumintenia Pamantului a fost scoasa la vanzare de mai bine de doua luni. Pentru ca face parte din tezaur, statul roman a avut drept de preemtiune 30 de zile. Nu a inaintat o oferta, ci doar a lansat varianta unor negocieri, in speranta ca va obtine o suma mai mica decat cea dorita de mostenitori - 20 de milioane de euro.

Dupa o luna de intalniri cu reprezentantii mostenitorilor, Ministerul Culturii a cerut o alta amanare - pentru ca o noua comisie sa reevalueze sculptura. Procedura nu este, insa, pe placul detinatorilor.

"Da...sunt foarte interesati sa o ia pe gratis. Tatal meu a fost condamnat pentru delict de uneltire contra statului in 50 si ceva, a fost asasinat in inchisoare si pana in ziua de azi nu avem nici macar certificat de deces. E trist, dar m-am obisnuit sa se poarte asa, nu s-a schimbat nimic. Sper sa nu ne bage si pe noi in inchisoare acum, ca ne permitem sa avem pareri", a spus Dinu Viloiu, unul dintre mostenitori.

Citește și
Cumintenia
"Cumintenia Pamantului" ar putea ajunge in posesia statului roman. Disputa intre mostenitorii operei si Victor Ponta

"Ar fi mai simplu daca statul ar preciza ce suma vrea sa ofere, iar daca vanzatorul nu este interesat sa vanda la acea suma, avand oferte la un nivel superior, nu s-ar mai cheltui bani pe reexpertizare si reevaluare", a spus Alexandru Baldea, reprezentantul mostenitorilor in negocieri.

In paralel, un om de afaceri arab, care detine o colectie de arta de o valoare uriasa, intr-un muzeu de arta moderna din Paris, doreste capodopera lui Brancusi. In afara de el, un muzeu privat din Austria, o asociatie de colectionari din Olanda, precum si un om de afaceri din Romania, care detine o fundatie, sunt pe lista celor interesati de "Cumintenie".

Cu totii se lovesc, insa, de o mare problema - pot scoate sculptura de pe teritoriul Romaniei doar pe termen scurt, pentru eventuale expozitii.

Comisia de expertizare si evaluare stabilita de comisia de negociere a Ministerului Culturii trebuie ca pana pe data de 15 noiembrie trebuie sa stabileasca pretul de pornire in negocierea pentru Cumintenia Pamantului. Dupa aceea, negocierile dintre reprezentantii mostenitorilor si Ministerul Culturii ar putea dura chiar si cateva luni, timp in care posibilii cumparatori nu au altceva de facut decat sa astepte raspunsul final al statului roman.

Articol recomandat de sport.ro
Șucu, vizat direct de un acționar de la Genoa: „Acest domn din România…“
Șucu, vizat direct de un acționar de la Genoa: „Acest domn din România…“
Citește și...
Unul dintre simbolurile Capitalei e lasat sa devina un focar de infectie.
Unul dintre simbolurile Capitalei e lasat sa devina un focar de infectie. "Casa Hasdeu", o bijuterie acoperita de mizerie

Case simbol ale Bucurestiului de altadata, declarate de Ministerul Culturii drept monumente istorice, se macina sub ochii nostri si nimeni nu face nimic.

"Cumintenia Pamantului" ar putea ajunge in posesia statului roman. Disputa intre mostenitorii operei si Victor Ponta

Vom plati 20 de milioane de euro pe opera "Cumintenia pamantului" a lui Constantin Brancusi, daca se dovedeste ca retrocedarea s-a facut corect.

Sculptura
Sculptura "Cumintenia Pamantului", de Brancusi, a fost pusa in vanzare. Ministerul Culturii NU are bani sa o cumpere

Kelemen Hunor a declarat ca Ministerul Culturii nu are in buget 20 de milioane de euro pentru a cumpara sculptura "Cumintenia Pamantului" de Brancusi.

Recomandări
Crin Antonescu, despre
Crin Antonescu, despre "păcatul" care "a copleşit" ultimul mandat al lui Klaus Iohannis: "Preşedintele nu poate să facă asta"

Candidatul coaliţiei PSD-PNL-UDMR la Preşedinţia României, Crin Antonescu, a afirmat, vineri seară, că preşedintele Klaus Iohannis a făcut şi lucruri bune în mandatul său, dar şi unele care au fost cel puţin neinspirate.

Ce prevede ”ordonanța trenuleț” pentru 2025. Înghețări de pensii și salarii la stat, eliminarea tichetelor de masă
Ce prevede ”ordonanța trenuleț” pentru 2025. Înghețări de pensii și salarii la stat, eliminarea tichetelor de masă

Cu câteva zile înainte de finele anului, liderii coaliției de guvernare și miniștrii s-au reunit la Palatul Victoria, pentru a stabili cum vor fi reduse cheltuielile bugetare în 2025.

Putin intensifică războiul aerian în Ucraina. Fabrica secretă în care rușii construiesc lunar mii de drone kamikaze
Putin intensifică războiul aerian în Ucraina. Fabrica secretă în care rușii construiesc lunar mii de drone kamikaze

Pe un acoperiș din Kiev, la sfârșitul lunii noiembrie, un mic grup de voluntari în uniforme militare nepotrivite stătea de veghe îngrijorat.