Cea mai scumpa orchestra din lume vine la Bucuresti, la festivalul George Enescu. Negocierile au durat 15 ani
In doar cateva zile, festivalul George Enescu aduce la Bucuresti cei mai cunoscuti artisti si marile orchestre ale lumii. Printre acestea, in premiera, Filarmonica din Berlin - cea mai scumpa orchestra.
La acest regal de 20 de zile sunt asteptati peste 150.000 de spectatori. Dintre ei, peste 20.000 sunt turisti straini.
2500 de artisti straini, 500 de artisti romani si echipamente care cantaresc impreuna 11 tone vor crea timp de 22 de zile atmosfera magica a festivalului Enescu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Printre cele mai asteptate momente se numara concertul oferit de Berliner Philharmoniker, cea mai scumpa orchestra a lumii. Doar pentru acesta prezenta, in premiera la noi, organizatorii au platit aproximativ 300.000 de euro.
Oana Marinescu, directorul de comunicare al festivalului: "Probabil ca a fost una dintre cele mai lungi negocieri. Au durat discutiile peste 15 ani."
La capitolul mari orchestre vom avea la Bucuresti si San Francisco Symphony, Sankt Petersburg Philharmonic Orchestra sau London Symphony Orchestra. Cea din urma va fi condusa de cunoscutul dirijor roman Ion Marin si il va avea ca solist pe celebrul violoncelist francez, Gautier Capucon.
Printre solistii prezenti se afla si violonista Janine Jansen sau Sarah Chang. Aceasta va canta in deschiderea festivalului, duminica seara, alaturi de Orchestra Romana de Tineret si de dirijorul Krisjan Jarvi.
Sarbatoarea va fi deschisa, conform traditiei, cu Rapsodia numarul 1 a lui George Enescu.
Krisjan Jarvi, dirijor: “Romania, ca intreg, ar trebui sa fie la nivel international asa cum este acest festival.”
In total, sunt asteptati aproximativ 150.000 de spectatori. Cei care nu au apucat sau nu au avut posibilitatea sa isi cumpere bilete se pot bucura si gratis de muzica clasica. In fata ateneului, orchestre si artisti romani vor oferi spectacole intre 10 si 20 septembrie. "
Oana Marinescu, directorul de comunicare al festivalului: "Vom avea spectacole de teatru pentru copii la teatrul Odeon, despre viata lui Chopin si Eminescu, expozitii de pictura."
Prima editie a festivalului a avut loc in 1958, la 3 ani dupa moartea lui George Enescu. Anul acesta, marile orchestre ale lumii vor interpreta 20 dintre lucrarile semnate de compozitorul roman.