Ce va scrie pe toate etichetele alimentare si in toate meniurile de restaurant. Decizia UE intra in vigoare in 13 decembrie
Din decembrie producatorii sunt obligati sa ne spuna daca alimentele pe care le cumparam ne pot provoca alergii.
Laptele, ouale, glutenul din paine sau arahidele sunt doar cateva dintre produsele ce pot determina reactii alergice grave persoanelor sensibile la aceste alimente.
Uniunea Europeana ne impune ca ingredientele cu protential periculos pentru alergici sa fie mentionate clar - atat pe etichetele produselor, cat si in meniurile restaurantelor.
Dupa ce zeci de persoane s-au imbolnavit, ori au intrat in soc anahilactic pentru ca nu stiau ca alimentele cumparate contin ingrediente alergene, Uniunea Europeana impune reguli stricte din 13 decembrie.
Practic, fiecare produs ambalat va trebui sa contina o eticheta clara, cu ingredientele care reprezinta un potential pericol. Va simtiti rau dupa ce mancati paine, paste, fursecuri sau biscuiti? Ei bine, inseamna ca ati putea fi alergici la gluten. Sau daca ati consumat vin si vi s-a facut rau, nu inseamna neaparat ca ati baut prea mult. Este posibil ca dioxidul de sulf, conservantul cheie adaugat in vin, sa va provoace migrene sau urticarii. Aceeasi substanta se gaseste si in bere si in unele sucuri.
In lista figureaza 14 ingrediente: gluten, crustacee, moluste, peste, alune, lupin, alune de copac, soia, oua, lapte, telina, mustar, susan, dioxid de sulf.
200.000 de romani sunt alergici la cel putin un aliment, iar de 20 de ori mai multi au intoleranta la anumite produse.
"Cea mai mare intoleranta este la lactoza, poate provoca indigestie, arahidele pot duce chiar la soc anahilactic, fructele de mare dau alergie multora", a spus dr. Brandusa Petrutescu, medic alergolog.
Aceleasi reguli vor fi impuse si in meniurile din cantine si restaurante.
Dupa ce ne-a dat un ragaz de doi ani, Uniunea Europeana ne obliga, in mai putin de o luna, sa respectam legea. Etichetele trebuie completate si cu alte informatii.
"Se introduce lotul din care face parte, tara de origine, valoare nutritionala...", a dezvaluit Viorel Morarescu, ministerul Agriculturii.
De exemplu, in cazul unui iaurt se va trece numarul de calorii atat pe portie, cat si pe suta de grame, la fel si grasimile, zaharurile si cantitatea de sare.
Cine nu se conformeaza risca sa fie amendat de inspectorii de la Protectia Consumatorilor.
Sursa: Pro TV
Etichete: alergii, legi, ue, ministerul agriculturii, alimentatie,
Dată publicare:
23-11-2014 00:00