Suntem codasi in UE la capitolul produse cu origine protejata. Delicatesele traditionale pe care nici romanii nu le cunosc
In timp ce majoritatea tarilor din Uniunea Europeana si-au protejat sute de produse traditionale, noi avem unul singur. Dar situatia s-ar putea schimba.
Salamul de Sibiu si dulceata preferata a Printului Charles, de rubarba, ar putea ajunge curand pe rafturile europenilor. Si nu oricum, ci pe lista de produse premium. Ministerul Agriculturii controleaza produse peste produse, care sa ne duca numele in Europa, dupa ce am ramas codasii Uniunii la capitolul produse cu origine protejata. In Uniunea Europeana exista 1452 de produse protejate pe plan european. Cele mai multe provin din Italia, Franta, Spania si Germania. In Romania deocamdata este atestat doar un produs, magiunul de Topoloveni, dar mai sunt cateva dosare care sa fie atestate.
Asta si pentru ca nu sunt promovate suficient. De unele abia am auzit si noi. Salam de Nadlac, Virsli de Brad, Telemea din Marginimea Sibiului, Branza de Bran, Gem de rubarba, Carnati de Plescoi, scrumbie de Dunare, branza de Gulianca, branza de Covurlui, dar si salamul de Sibiu sunt produse care abia asteapta sa ajunga in prima linie a produselor traditionale, recunoscute in Europa.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Iata ce parere are un francez despre telemeaua de Ibanesti. "La voi este proaspata. Eu sunt francez si imi place mult fromage ... dar aceasta imi place foarte mult."
"Saramura de Orsova, care e o traditie la noi de sute de ani, in timpul de iarna produceau aceasta telemea pe care o tineau in putina de lemn, in aceasta saramura" au explicat producatorii.
Si carnatii de Plescoi se zbat sa concureze la raft cu carnatii Chorizo din Spania. Nu orice produs poate primi insa protectie europeana. Demersurile dureaza, in unele cazuri chiar ani de zile, si ca sa fie atestate, trebuie sa primeasca avizul tuturor statelor din Uniunea Europeana.