Tot mai multi părinți refuză vaccinarea: ”Fac rău, să rămână paralizați”
În timp ce rujeola face victime în multe locuri din țară, iar în Comisia de Sănătate legea vaccinării creează dispute, părinții sunt tot mai bulversați.
Deși autoritățile și medicii de familie ar trebuie să facă front comun pentru o bună informare, sunt cazuri în care adulții habar nu au de schema de imunizare ori își vaccineaza copiii fără să știe pentru ce. În mediul rural situația este și mai dificilă, cu mici excepții.
Peste 20 de copii din două localități de lângă Sighișoara s-au îmbolnăvit în ultima săptămâna de rujeolă iar în zonă este deja epidemie. Niciunul dintre cei care au fost atinși de infecția contagioasă nu era vaccinat.
Alegeri 2024
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
11:23
Cristian Diaconescu: Este un moment crucial prin care vom trece ca ţară. Avem nevoie de oameni profesionişti să ne reprezinte
11:22
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
Rujeola a fost semnalată și în peste 20 de localități din Iași. Oarecum explicabil, în condițiile în care luna trecută, în județ, din peste 6.000 de copii care ar fi trebuit să fie vaccinați împotriva bolii doar 2000 au fost imunizați.
Grav este că, de la o luna la alta, tot mai mulți părinți refuză vaccinarea: "Am auzit că unele vaccinuri pot să facă rău, să rămână paralizați."
De vină pentru lipsa de informare a părinților sunt și medicii. În localitatea Crucea, de pildă, localnicii spun că doctorul trece rar pe la ei.
"O dată la un an trec pe aici doctorii de la comună...o dată la un an."
La dispensarul medical din localitate sunt angajați 3 medici și o asistentă. Cea din urmă recunoaște că oamenii sunt informați despre vaccinare doar dacă vin singuri la cabinet. Acolo, însă, găsesc o canapea ruptă și pereți scorojiți.
În țară sunt însă cadre medicale care și-au înțeles misiunea.
Liliana Hoarţă este de 12 de ani asistență în localitatea Motoşeni din Bacău. A bătut din poartă în poartă și a dus muncă de lămurire cu părinții, dar acum poate spune că 99 la sută dintre copiii din 14 sate sunt la adăpost.
Asistenta a reușit să atragă în muncă ei și autoritățile: "Am și mașină mea personală, ne ajută foarte mult și primarul cu mașină instituției la cazurile mai izolate. Mai avem și perioade când mergem pe jos 1Km - 2 depinde de situație."
Asistenta de la Bacău este doar o picătură într-un ocean. În lipsa vaccinării, în ultima vreme, în România, au fost confirmate aproape 10.000 de cazuri de rujeolă și grav este că infecția a provocat moartea a 35 de oameni.
Guvernul vrea că vaccinarea să devină obligatorie și a trimis în Parlament un proiect de lege potrivit căruia să nu mai fie nevoie de acordul părinților pentru imunizare.
Documentul mai stabilește că părinții care refuză vaccinarea copilor riscă amenzi de până la 10.000 de lei.
Sursa: Pro TV
Etichete: vaccin, parinti, vaccinare, adulti, rujeola,
Dată publicare:
15-11-2017 18:51