Ce se intampla din toamna cu orele de religie din scoala. Decizia ar putea da peste cap programul dascalilor
E oficial. Decizia Curtii Constitutionale, care elimina obligativitatea orelor de religie din scoli, va fi aplicata din luna septembrie.
Parintii sau elevii majori trebuie sa ceara in mod expres includerea acestei materii in orarul lor, daca vor dori sa o studieze. Iar directorii vor avea noi probleme: cum sa puna ora de religie, la inceputul sau la sfarsitul programului? Si cum sa umple catedra minima pentru profesorii de religie, in caz ca nu se vor mai aduna suficienti elevi?
Tatal unui elev de clasa a sasea afla ca religia paraseste din toamna programa de baza. Baiatul va studia religia, doar daca parintele sau va cere explicit acest lucru.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Eu credeam ca trebuie sa optam daca nu vrem. Asa era pana acum. Si asa ar fi trebuit sa ramana. Nici vorba sa am de gand sa renunt la religie", spune tatal.
Mama unei fetite o lasa pe ea sa decida.
Religia poate mari cu cateva sutimi media generala, daca elevii iau note bune, asa ca multi parinti amana luarea unei decizii.
In prezent, religia e studiata automat de toata lumea. Mai putin de elevii ai caror parinti au cerut excluderea ei din orar. Din toamna va fi invers: apare in orar doar daca o cere parintele. Ministrul Educatiei, Sorin Campeanu, confirma ca decizia Curtii Constitutionale se va aplica din toamna.
Pentru situatiile inevitabile in care religia va fi totusi pusa in mijlocul orarului ramane totusi biblioteca, drept loc de gazduire pentru scolarii care NU frecventeaza cursul. Este posibil ca schimbarea statutului, din obligatorie in optionala, sa zdruncine serios si linistea dascalilor care predau materia.
Intr-o scoala e nevoie acum de 2 profesori, care predau religia cate o ora pe saptamana pentru fiecare nivel de studii. Din 1100 de elevi, doar 11, de etnie turca, au cerut directiunii sa nu participe la aceasta disciplina. E posibil ca din toamna completarea catedrei profesorilor sa devina problematica.
Toma Patrascu, presedintele ASUR: "Directorii de scoala trebuie sa ia toate masurile ca asupra elevilor, asupra familiilor nu se fac presiuni pentru a se accepta participarea copiilor la aceste ore".
Patriarhia Romana, care a contestat decizia luata de Curtea Constitutionala, vede jumatatea plina a paharului. Spune ca decizia "nu e o lovitura data religiei, ci o posibilitate de asumare responsabila a studierii ei."