Judecatorii Curtii Constitutionale au decis ca religia NU mai este obligatorie in scoli. Reactia Patriarhiei

12-11-2014 17:10


Religia NU va mai fi obligatorie in scoli. Daca pana acum parintii care NU voiau sa-si lase copiii la cursuri erau nevoiti sa ceara special acest lucru, in curand lucrurile vor sta exact pe dos.

Vor face solicitare doar parintii sau elevii care isi doresc sa urmeze orele de religie. Cel putin asta sustine Curtea Constitutionala, care a luat aceasta hotarare.

Pozitia oficiala a Patriarhiei fata de orele de religie din scoli. Ce prevede protocolul semnat cu Ministerul Educatiei

Presedintele Curtii Constitutionale a declarat, pentru PROTV, ca, potrivit judecatorilor, procedura legala este ca parintii elevilor care doresc sa participe la orele de religie sa depuna o cerere la scoala.

Asadar, sustine acesta, se exclude un alineat din Legea Educatiei, considerat neconstitutional, care ii obliga sa ceara scutire pe cei care nu voiau sa participe la ora de religie.
Asta nu inseamna insa ca religia va fi eliminata din programa scolara.

Hotararea este insa una controversata. De cealalta parte, Patriarhia sustine ca juristii pe care i-a consultat sustin exact contrariul si anume ca prin eliminarea acelui alineat religia devine obligatorie pentru toata lumea.

Mai departe, parlamentarii vor fi nevoiti sa puna in acord Legea Educatiei cu decizia de miercuri. Hotararea s-ar aplica de la inceputul anului 2015.

VIDEO PROTVPLUS.RO