Ce salariu vor tinerii șomeri care spun că nu-și găsesc locuri de muncă. „Eu mă pricep pe toate chestiile”
Șomajul în rândul tinerilor rămâne extrem de ridicat, deși România cheltuiește milioane de euro din fonduri europene pentru a-i ajuta să-și găsească un loc de muncă.
Aproape un sfert dintre cei cu vârste între 15 și 24 de ani nu merg nici la școală, dar nici la slujbă. Iar angajatorii nu le oferă prea multe șanse, pe motiv că sunt nestatornici.
Într-un grup de prieteni sunt și tineri care nu au grijă că a doua zi trebuie să meargă la serviciu ori la facultate.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Fată: „Am stat și eu că au fost sărbătorile pascale”.
Reporter: Păi și cum ai trăit până acum?
Fată: „Pe banii părinților. Mâine am un interviu. La o firmă de... consultanță... și... intermediere bancară. Ceva lejer, un 3.000 de RON pe lună mi se pare ok”.
Băiat: „Păi vreau să am mâncare inclusă și un salariu decent, de 4.000 de lei. Eu mă pricep pe toate chestiile. Am dat interviuri, dar degeaba”.
Alexandru are 22 de ani și vrea să se angajeze șofer pe camion.
Alexandru: „Momentan mă ajută ai mei și înainte să mă apuc de școala de șoferi am lucrat o perioadă pe șantier. Am căutat pe internet, dar este foarte greu. Vor foarte multe de la tineri. Să muncesc pe 2.000 de lei... aș face și asta, dar vor de dimineața până seara și în condiții...”
Acești tineri și mulți alții ca ei reprezintă trei sferturi din numărul total al șomerilor din România. În timp ce unii spun că nu reușesc să se angajeze, alții renunță la job după câteva săptămâni de probă.
Leonard Barcsa, consultant recrutare: „O mare parte din vină o are sistemul de educație, care nu pregătește tinerii pentru ce se întâmplă în piața muncii. Au o impresie foarte bună despre ei, consideră că munca pe care ei o depun valorează mult”.
Alții în schimb s-au adaptat cerințelor pieței. La 24 de ani, Ciprian este bucătar cu diplomă.
Ciprian: „Am lucrat ca ospătar câteva luni de zile și după mi-am dorit în bucătărie. Mi-a fost cam greu să vin aici, să mă mut, dar am reușit până la urmă”.
Cătălin Bogdan Pamfil, manager restaurant: „Văd mult mai accesibil domeniul HoReCa, pentru că se angajează mult mai repede, noi nu cerem experință”.
Deși rata șomajului este de aproximativ 5% la nivelul populației generale, în rândul tinerilor depășește 22 de procente. Ca să îi integreze pe piața muncii, mai multe organizații investesc în consiliere, cursuri de formare și chiar oferă finanțare pentru viitori antreprenori.