Bursa locurilor de muncă, la Târgu Jiu. Candidații au fost interesați, însă, să își vizeze carnetele de șomaj
Sute de oameni s-au înghesuit vineri, la Târgu Jiu, la o bursă a locurilor de muncă. Cei mai mulți au dat însă năvală să-și vizeze carnetul de șomaj, nu să facă tot posibilul să obțină o slujbă.
În total, au fost puse la bătaie peste 1.000 de posturi. Cum doritori nu prea au fost, angajatorii spun că au de gând să apeleze, din nou, la străini.
Oamenii s-au strâns încă de la prima oră la ușa clădirii unde a fost organizată bursa locurilor de muncă. Iar când s-a permis accesul, polițiștii locali i-au ținut cu greu în frâu.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Mulți dintre cei aflați în căutarea unui loc de muncă nu mai sunt deloc în floarea vârstei.
Șomeră: „Un loc de muncă, dacă la 58 mă mai angajează. Căutăm că nu avem ce face, altfel ne taie șomajul.”
Șomer: „Agent de pază, asta e calificarea, în rest am mai lucrat, am 25 de ani, dar muncitor necalificat.”
Slujbele oferite, peste 1.100, au fost din domenii diverse. Pentru prima dată, la standuri s-au aflat și reprezentanții a două firme din Ucraina care și-au mutat afacerile în Gorj.
Nicolae Sîli – reprezentant companie angajatoare din Ucraina: „Noi suntem în căutare de personal care va lucra cu metalul. Sudori, lăcătuși mecanici, avem nevoie de operatori la mașinile CNC ce vor fi în producție.”
Angajatorii nu au reușit să găsească însă oameni pentru toate posturile disponibile. Candidații au fost mai degrabă interesați să își vizeze carnetele de șomaj. Așa că reprezentanții firmelor spun că urmează să apeleze la personal din străinătate.
Constantin Pănescu – angajator: „Foarte mulți din cei care vin își semnează mai mult actele pentru șomaj. De 5 luni avem actele depuse să ne vină din Nepal și Bangladesh câteva fete și încă nimic.”
Angajatoare: „Chiar ne dorim să se găsească oameni care să vrea să muncească. Chiar am angajat zilele trecute și din afară.”
Romeo Chiriac – director AJOFM Gorj: „Noi am convocat și șomerii indemnizați, în afara vizei lunare aplicate la sediul instituției sau la punctele de lucru, i-am invitat și la bursa locurilor de muncă pentru a le oferi un loc de muncă conform cu pregătirea profesională.”
În Gorj există sub 4.000 de oameni fără loc de muncă, iar rata șomajului este de aproximativ 3%. Indemnizațiile de șomaj pornesc de la 598 de lei și sunt acordate pe o perioadă cuprinsă între 6 luni și un an, în funcție de stagiul de cotizare.