Ce o poate face pe o gospodina sa asude langa aragaz in august? Legume si fructe la preturi de nimic
Cum procedeaza romanul chibzuit cand tarabele din piata gem de fructe si legume pe care taranii mai au putin si le dau de pomana? Isi face rezerve cu o luna mai devreme decat era obisnuit.
Gospodinele isi pun barbatii sa care saci de vinete si rosii, si stau toata ziua in fata aragazului incins. Se tem ca luna viitoare producatorii vor umfla preturile.
Cei mai prevazatori dintre clienti se duc direct in marile depozite de legume si fructe cu noaptea-n cap. Este adevarat ca iau cantitati mari pentru ca nimeni nu se incurca sa le faca reduceri pentru cateva kilograme.
Doamna Elena din Vaslui nu-si mai incape in piele de fericire. A negociat bine pentru marfa, spera ea romaneasca, iar acum asuda langa argaz. Singura ei mangaiere este ca in curand si lada frigorifica si camara vor fi burdusite.
"Am facut 10 kilograme de suc, am cumparat 20 de kilograme de rosii, am facut economie, am dat doar 20 de lei. Nu puteam sa nu profit, preturile sunt foarte bune", spune doamna.
Drept urmare a cumparat si vinete din august nu din septembrie pentru ca nu se vor strica in congelator.
Si prin piete este freamat, mai ales ca taranii nu mai stiu cum sa scape de marfa ca sa nu li se strice.
Daca mergi direct la sursa, chiar faci o afacere. Legumele sau fructele cumparate din en-grosuri sunt si de doua ori mai ieftine ca la taraba.
Nu uitati insa ca de felul in care le veti conserva o sa va bucurati sau nu de ele. Mai ales ca nu toata lumea are camari racoroase, cu atat mai putin pivnite. Prima care se acreste de la caldura este desigur zacusca.
Ca sa fiti siguri ca va puteti infrupta o iarna intreaga, nu ar fi rau ca in fiecare borcan sa puneti si o jumatate de aspirina pentru a opri fermentatia. Sau congelati vinetele si ardeii, iar atunci cand va este pofta dezghetati pachetele, faceti cateva borcanele de zacusca pe care le tineti apoi in frigider.