Ce este gripa "porcina" si cum apare la om?

Ultima actualizare: 04-10-2012 17:23
gripa noua

Gripa "porcina"este o afectiune a aparatului respirator al porcilor care apare din cauza virusurilor gripali de tip A.

Epidemiile de gripa porcina sunt normale in cazul animalelor. In mod obisnuit, boala nu se transmite la om, dar uneori maladia este transmisibila si la acestia.

In general, cazurile umane de gripa porcina apar la cei care isi desfasoara activitatea in preajma acestor animale, dar este posibil ca virusul, din cauza unor mutatii, sa se raspandeasca si de la om la om.

Ca si in cazul gripei sezoniere, gripa "porcina" la oameni se poate manifesta cu diverse grade de severitate, de la forme usoare pana la unele grave, chiar mortale.

In ultimii 4 ani, au fost raportate 12 cazuri de gripa "porcina" la americani, dar, din fericire, niciun caz nu a fost mortal.

Totusi, infectiile cu gripa porcina pot avea urmari extrem de grave. In 1988, de exemplu, o femeie de 32 de ani insarcinata a fost internata intr-un spital din Wisconsin cu diagnosticul pneumonie, dupa ce a contactat virusul gripei porcine. Opt zile mai tarziu femeia a murit.

In anul 1976, a izbucnit o epidemie de gripa porcina on statul New Jersey, cu urmari foarte grave: au fost inregistrate mai mult de 200 de cazuri de imbolnaviri cu simptome grave si un deces.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO