Pandemia gripala a secolului XXI, mai putin periculoasa decat se anticipase

Ultima actualizare: 27-09-2012 15:00
gripa noua

Prima pandemie gripala a secolului XXI, care a generat o mobilizare mondiala, pare a fi mai putin periculoasa decat se anticipase, insa virusul, care nu este "la fel de mortal precum cel al gripei aviare", a provocat moartea a numerosi tineri.

"In mod clar, nu avem de-a face cu un virus atat de mortal precum cel al gripei aviare", este de parere medicul Isabelle Nutall din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), care a declarat la 11 iunie starea de pandemie la nivel mondial.

De la inceputul sezonului rece in Canada, unde numarul deceselor a crescut de circa cinci ori, 67% din persoanele decedate prezentau alte boli dintre care cele mai raspandite sunt, precum si in alte tari, astmul, bolile cardiace cronice, o imunitate scazuta si diabetul, subliniaza OMS.

Potrivit unui studiu realizat de Sir Liam Donaldson, consilierul in materie de sanatate din cadrul Guvernului britanic, numarul persoanelor afectate care mor din cauza gripei A/H1N1 este "considerabil" mai mic in prezent, in Marea Britanie, decat se credea initial si net inferior celui inregistrat cu ocazia pandemiilor precedente din 1918, 1957-1958 si 1967-1968.

Antiviralele, antibioticele, vaccinul antipneumococic, progresele in practicile de reanimare ar explica aceste variatii.

Pentru moment, "trebuie sa ramanem vigilenti si sa nu lasam garda jos", a avertizat doctorul Nutall din cadrul OMS, deoarece "virusul gripal este absolut imprevizibil".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO